Zelené natě nejsou odpad, mají víc vitaminu C, než citrony

Datum článku: 22. 1. 2014

Zelené natě můžeme mít k dispozici kdykoliv. Od časného jara rostou v zahrádkách a v zimě je můžeme pěstovat i v bytě v květináči. I přesto, že obsahují nespočet vitaminů a živin je do jídel přidáváme pouze v malém množství. Spíše jsou považovány za plevel než za zeleninu. Je dobré si uvědomit, že tělu poskytují nezanedbatelné množství potřebných látek. Už 5 gramů petrželky obsahuje tolik vitaminu C jako dva citrony.

Zelené natě nejsou odpad, mají víc vitaminu C, než citrony

Pažitka je nositelem vitaminů skupiny B a C, karotenoidů,

obsahuje hodně vápníku, draslíku, manganu a také železa, obsahuje množství látek, které obsahují i jiné cibuloviny a proto má i podobné účinky. Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek. Pokud ji posekáme a posypeme jí máslový chléb nebo ji vmícháme do tvarohu, připravíme si ne jen chutnou ale i zdravou dobrůtku.

Petrželka je ideální do polévek či salátů

Nejen je ozdobí a ochutí, ale dodá i potřebnou dávku zdraví prospěšných látek. Petrželka totiž obsahuje terpeny, které blokují růst nádorových buněk, a neutralizují například i kancerogenní látky,  vznikající při uzení a grilování. Najdeme zde i flavonoidy, které chrání před volnými radikály. Kromě toho, tato nať je zdrojem vitaminů C a A, vápníku, železa, kyseliny listové a chlorofylu. Petrželová nať je jemná a velmi oblíbená přísada. Je dobrým zdrojem vitaminu C, obsahuje také hodně vitaminu E, draslíku, vápníku a železa. Čerstvou nať si můžeme velmi jednoduše vypěstovat doma. Z petržele odřízneme vršek a vložíme ho do nádoby s vodou. Za několik dní nám začnou vyrůstat mladé výhonky natě. Můžeme ji přidávat téměř do všeho. Je vhodná do polévek, omáček ale také jako syrová příloha.

Kopr je bohatým zdrojem vitaminu C,

zinku, vápníku a draslíku. Dodává do organismu ochranné, antioxidačně a antibakteriálně působící látky. Má specifické aroma a určitě zpestří náš jídelníček.

Cibule byla již ve starém Egyptě tak cenná,

že dělníci na stavbě pyramid dostávali cibuli jako součást výplaty (jak super oproti sovětským dělnicím, které místo výplaty dostávaly neprodejné podprsenky). Každá cibule, z níž vás budou štípat oči, vás chrání před nemocemi, kterých je více, než všech jejích vrstev.

Bazalka

Pro mnoho lidí je to královna bylinek. Během sezóny určitě používejte čerstvou bazalku ( sušenou si užijete v zimě) a abyste zachovali co nejvíce účinných látek, přidávejte ji do jídla až před dovařením nebo na ozdobu. Eugenol z bazalky působí mechanismem protizánětlivého léku (blokuje aktivitu zánětlivého enzymu - cyklooxygenázy). A v kombinací bazalka - rajče je skutečná antioxidační a protinádorová síla. Pokud si k tomu přidáme i sýr mozarella máme večeři hodnou králů. Čerstvou bazalku uskladněte v chladničce: dobře zabalená v papírové utěrce vydrží asi 5 dní. Můžete ji také posekat a zmrazit zalitou vodou v nádobě na výrobu ledu - snadno ji pak získáte zpět přidáním kostek " bazalkového ledu " do jídla během tepelné přípravy. Takto si můžete konzervovat většinu čerstvých bylinek a natí.

Celerová nať je bohatá zejména na vitamin A a E

Má výrazné aroma, kterou ne každému lahodí, ale naše oči nám určitě poděkují, protože obsahuje vitaminy, které jsou pro ně nezbytné.

Autor: Lenka Kostková