obsahuje hodně vápníku, draslíku, manganu a také železa, obsahuje množství látek, které obsahují i jiné cibuloviny a proto má i podobné účinky. Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek. Pokud ji posekáme a posypeme jí máslový chléb nebo ji vmícháme do tvarohu, připravíme si ne jen chutnou ale i zdravou dobrůtku.
Nejen je ozdobí a ochutí, ale dodá i potřebnou dávku zdraví prospěšných látek. Petrželka totiž obsahuje terpeny, které blokují růst nádorových buněk, a neutralizují například i kancerogenní látky, vznikající při uzení a grilování. Najdeme zde i flavonoidy, které chrání před volnými radikály. Kromě toho, tato nať je zdrojem vitaminů C a A, vápníku, železa, kyseliny listové a chlorofylu. Petrželová nať je jemná a velmi oblíbená přísada. Je dobrým zdrojem vitaminu C, obsahuje také hodně vitaminu E, draslíku, vápníku a železa. Čerstvou nať si můžeme velmi jednoduše vypěstovat doma. Z petržele odřízneme vršek a vložíme ho do nádoby s vodou. Za několik dní nám začnou vyrůstat mladé výhonky natě. Můžeme ji přidávat téměř do všeho. Je vhodná do polévek, omáček ale také jako syrová příloha.
zinku, vápníku a draslíku. Dodává do organismu ochranné, antioxidačně a antibakteriálně působící látky. Má specifické aroma a určitě zpestří náš jídelníček.
že dělníci na stavbě pyramid dostávali cibuli jako součást výplaty (jak super oproti sovětským dělnicím, které místo výplaty dostávaly neprodejné podprsenky). Každá cibule, z níž vás budou štípat oči, vás chrání před nemocemi, kterých je více, než všech jejích vrstev.
Pro mnoho lidí je to královna bylinek. Během sezóny určitě používejte čerstvou bazalku ( sušenou si užijete v zimě) a abyste zachovali co nejvíce účinných látek, přidávejte ji do jídla až před dovařením nebo na ozdobu. Eugenol z bazalky působí mechanismem protizánětlivého léku (blokuje aktivitu zánětlivého enzymu - cyklooxygenázy). A v kombinací bazalka - rajče je skutečná antioxidační a protinádorová síla. Pokud si k tomu přidáme i sýr mozarella máme večeři hodnou králů. Čerstvou bazalku uskladněte v chladničce: dobře zabalená v papírové utěrce vydrží asi 5 dní. Můžete ji také posekat a zmrazit zalitou vodou v nádobě na výrobu ledu - snadno ji pak získáte zpět přidáním kostek " bazalkového ledu " do jídla během tepelné přípravy. Takto si můžete konzervovat většinu čerstvých bylinek a natí.
Má výrazné aroma, kterou ne každému lahodí, ale naše oči nám určitě poděkují, protože obsahuje vitaminy, které jsou pro ně nezbytné.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.