Zelené fazole pomáhají i proti osteoporóze

Datum článku: 22. 1. 2014

Pokud patříte k nadšencům zdravé výživy, či dokonce do skupiny vegetariánů či veganů, zelené fazolky už jistě znáte. Přívrženci "přírodní " stravy nejednou musí potřebné bílkoviny v mase, nahradit bílkovinami v rostlinné podobě.

Zelené fazole pomáhají i proti osteoporóze

Obecně platí, že právě luštěniny jsou nejvýznamnějším zdrojem rostlinných bílkovin,

přičemž až 2/3 bílkovin by měly být rostlinného původu. Proto je až zarážející, že mnoho lidí denně několikanásobně převýší denní doporučenou dávku živočišných bílkovin, a příjem rostlinných bílkovin podceňuje. Oponujete, že často jíte luštěniny? A co takto nahradit klasickou čočkovou polévku chutnými, zelenými fazolkami?

Zelené fazolky - základ americké kuchyně

Přesto, že právě američtí obyvatelé často bojují s nadváhou, až obezitou, zelené fazolky patří do jejich kulinářské výbavy. A nejen to! Zelené fazolky našli na území USA, svůj domov, spjatý s bohatou historií. Městem zelených fazolek je přelidněný New York, který by místo označení "velké jablko ", mohli klidně nazvat "zelené fazolky". Právě zde před více než 110 - ti lety, Calvin Keeney "objevil" odrůdu zelených fazolí. Od těch dob, jsou zelené fazolky součástí amerického svátku.

Zelené fazole se velké oblibě těší i v zemích Evropy

Například v Anglii, kde je s radostí přidávají do různých salátů, polévek, koláčů. Mimořádně zdravým jídlem je pokrm připravený ze zelených fazolek, olivového oleje, zelených oliv, zázvoru a sójové omáčky. Fazolky lze zkombinovat i se sezamovými či lněnými semínky. Skvěle chutnají v kombinaci s rybím masem, především s tuňákem. Vhodným sýrem je mozzarella nebo balkánský sýr.

Fazole jako fazole?

Myslíte si, že zelené fazolky nejsou ničím výjimečným oproti klasickým? Mýlíte se! Zelená fazole je nízkokalorická luštěnina, s mimořádně vysokým podílem vitaminu K, C, A, hořčíku, vápníku, draslíku a železa. Riboflavin, proteiny, betakaroten, omega - 3 mastné kyseliny a niacin jsou dalšími z desítek důležitých, výživových látek. Mezinárodní organizace, zabývající se žebříčkem nejzdravějších potravin světa, uvádí, že zelené fazole jsou zvláště vhodné pro pacienty, trpící srdečně - cévními onemocněními. Organizace dále radí, jejich konzumaci ženám v období menopauzy a osobám starším 50 let. Jejich denní konzumace zlepšuje stav kostí, stav zlomenin posiluje obranyschopnost organismu a celkové fyzické zdraví člověka.

Autor: Lenka Kostková