Zdravý olej z pupalky a salát z novozélandského špenátu

Datum článku: 9. 10. 2013

Pupalka dvouletá byla do Evropy byla dovezena v 17. Století ze Severní Ameriky.Jde o dvouletou rostlinu, takže v prvním roce se sbírá kořen, který je chutný a velmi dužninou a v druhém roce listy vhodné do salátů. Z kvetoucích částí se připravuje čaj, který příznivě působí při kašli a žaludečních křečích. Semena pupalky obsahují nenasycenou mastnou kyselinu gama - linolenovou, účinnou při hormonálních poruchách. Ze semen se lisuje kvalitní pupalkový olej, který se přidává do kosmetických přípravků a mastí. Z pupalky se také vyrábí lék účinný proti ekzémům, popáleninám, lámavým nehtům, suchým očím, vysokému krevnímu tlaku i cholesterolu. Lékaři ho mohou doporučit i při PMS a na celkové zlepšení zdravotního stavu. Má protizánětlivé i protialergické účinky.

Zdravý olej z pupalky a salát z novozélandského špenátu

Novozélandský špenát

Právě na Novém Zélandu, ale také v jiných částech Austrálie a Oceánie se Novozélandský špenát pěstoval již před příchodem bělochů. Už název napovídá, kde je domovina této zeleniny. K nám se dostal zásluhou mořeplavce Jamese Cooka , který se tudy plavil a tuto rostlinku tady objevil. S naším špenátem nemá ten novozélandský nic společného , jméno dostal podle toho, že se pěstoval a konzumoval jako náš špenát. Jeho listy mají dokonce vyšší výživovou hodnotu než naše salátové zeleniny. Obsahují více vitamínu C a A, více bílkovin a kyselinu šťavelovou. Novozélandský špenát se přidává do salátů, polévek i jako příloha k hlavním jídlům. Tip: Naplňte si tímto špenátem palačinky, posypte strouhaným sýrem a pažitkou a dejte zapéct do trouby.

Autor: Lenka Kostková