Právě na Novém Zélandu, ale také v jiných částech Austrálie a Oceánie se Novozélandský špenát pěstoval již před příchodem bělochů. Už název napovídá, kde je domovina této zeleniny. K nám se dostal zásluhou mořeplavce Jamese Cooka , který se tudy plavil a tuto rostlinku tady objevil. S naším špenátem nemá ten novozélandský nic společného , jméno dostal podle toho, že se pěstoval a konzumoval jako náš špenát. Jeho listy mají dokonce vyšší výživovou hodnotu než naše salátové zeleniny. Obsahují více vitamínu C a A, více bílkovin a kyselinu šťavelovou. Novozélandský špenát se přidává do salátů, polévek i jako příloha k hlavním jídlům. Tip: Naplňte si tímto špenátem palačinky, posypte strouhaným sýrem a pažitkou a dejte zapéct do trouby.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.