Zdraví a afrodiziaka z moře

Datum článku: 16. 9. 2013

Moře a oceány nejsou oázou jen pro nás lidi, ale jsou i domovem pro mnohé mořské živočichy. Jsou jedním z hlavních zdrojů života, a proto není divu, že mořské "potvůrky" obsahují látky s afrodiziakálními účinky. Všichni mořští měkkýši a korýši patří mezi nejúčinnější afrodisiaka: obsahují fosfor, vápník, jód, železo, vitamín B a glykofosfáty, základní složky afrodiziak.

Zdraví a afrodiziaka z moře

Lidé, kteří jsou alergičtí na některé druhy měkkýšů či korýšů,

by se měli před konzumací přesvědčit o své reakci na ně. Je nebezpečné poprvé vyzkoušet nějakou specialitu přímo na dovolené, protože lékařskou pomoc při případných problémech je třeba najít co nejdříve.

Mastné ryby jako losos, tuňák, žralok, úhoř, sleď, makrela a sardinky

a mnohé druhy bílých ryb obsahují, fosfor, vápník a vitamíny A, B a D, které patří k základním složkám několika lahůdek a afrodisiak. Stejně tyto vitamíny ocení náš organismus.

Ústřice

Ústřice jsou „sine qua non“ (nezbytné) afrodisiakum. Labužníci je jedí syrové, ve vlastní šťávě. Pokapané troškou citronové šťávy je na talíři servírují s rozdrcenými kousky ledu. Jsou nejchutnější a mají i největší účinek, když se konzumují bez příloh, takže ty nejjednodušší recepty jsou nejlepší. Je to opravdová lahůdka i přes ne velmi vábný vzhledu těchto živočichů.

Humr

Většina lidí z něho konzumuje jen bílé maso, což je chyba, neboť právě "Cognoscenti", krémová substance a zelená pečeně, jakož i korálově červené jikry samiček působí velmi příznivě a povzbudivě na potenci. Další afrodiziaka k humrovi není třeba přidávat. Před milostnou hrou je nejlepší humra jednoduše uvařit a podávat s lahví vína z Chablis.

Krab

Krabi nemají takový výrazný účinek jako humři, jsou však mnohem levnější. Krab nevyžaduje ani speciální úpravu. V kuchařských knížkách najdeme mnohé recepty připravené právě z těchto rakovi příbuzných živočichů.

Škeble

Američané jsou pevně přesvědčeni, že mlži jsou velmi účinná afrodiziaka a američtí dělníci  přinesli tento zvyk konzumovat je na vrtných plošinách v Severním moři. Ve Velké Británii se začaly chovat kolem roku 1920. Do té doby je kuchaři zaoceánských lodí na konci plavby vyhazovali z kuchyně jako odpadky (vařené a nezkonzumované). Někteří evropští mlži se jedí syroví, podobně jako ústřice.

Kaviár

Kaviár, červený nebo černý je sice kaloricky bohatý, ale obsahuje hodně železa a magnézia. Je to opravdová delikatesa, která se podává v malých dávkách při speciálních příležitostech, proto se nemusíme bát o svou štíhlou linii. Není to potravina, která by se konzumovala běžně.

Autor: Martina Dvořáková