Zdravé mlsání - sušenky, nanuky, maffiny

Datum článku: 2. 12. 2013

Člověk je tvor mlsný, darmo budete říkat, že je to nezdravé. Existuje však mnoho jídel a pochoutek, při kterých naše tělo neutrpí energetický šok, a nepřiberete, pokud to nesníte za slona. Jde obvykle o kombinace ovoce, pečiva z celozrnné mouky, tvarohu a podobných zdravých surovin, které když vhodně zkombinujete, dostanete úžasnou pochoutku. Tak se na některé podívejme.

Zdravé mlsání - sušenky, nanuky, maffiny

Nanuk z banánu, podmáslí a bobulovitého ovoce

Z těchto ingrediencí vytvoříte chutný nápoj. Potřebujete 1 šálek podmáslí, jeden banán, 1 šálek čerstvého nebo zmrazeného bobulovitého ovoce a 1 šálek medu nebo agávového sirupu. Rozmixujte v mixéru a vylijte do formiček a zmrazte.

Řecký jogurt, skořice a med

Nízkotučný jogurt pokapejte medem a poprašte skořicí.

Meruňkové sušenky

Meruňkový džem a hořká čokoládová poleva vytvoří skvělou kombinaci chutí. Potřebujete 3 šálky kousků mandlí, 3 šálky cukru, 2 šálky celozrnné mouky, máslo, tři žloutky, 2 polévkové lžíce džusu, 1 čajovou lžíci citronové kůry, 3 šálky smetany na šlehání, 3 šálky meruňkového džemu a nastrouhanou čokoládu. Smíchejte ingredience kromě džemu a čokolády a nechte odpočinout těsto alespoň dvě hodiny v ledničce. Pak vyválejte váleček a nakrájejte sušenky. Pečeme při vysoké teplotě cca 18 minut, dokud nemají zlatohnědou barvu. Po upečení spojujeme džemem dvě sušenky a polijeme čokoládovou polevou.

Mini maffiny

Obsahují datle a jablečné pyré, které je plné vlákniny a přírodního cukru. Vytvoří karamelovou chuť kombinovanou s medem. Rostlinný olej, 2 šálky jablečného pyré, 1 šálek datlí bez pecek a nakrájených na kousky, šálek pšeničné mouky. 1 šálek podmáslí, 1 velké vejce, 2 polévkové lžíce medu, 3 lžičky nastrouhaného zázvoru, 1 lžičku vanilky, 1 šálek + 2 PL mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, trochu soli, pepře. Jablečné pyré s mandlemi zahřejeme na pánvi za stálého míchání asi 20 minut, zredukujeme. Vychladíme, přelijeme do misky a přidáme pšeničnou mouku, podmáslí, vejce, zázvor, med a vanilku. Necháme odstát 10 minut. Mezitím smícháme zbylou mouku, prášek na pečení, sůl, pepř. Promícháme. Hmotou plníme formičky a pečeme cca 23 minut.

Fíky a prosciutto

Sladké a chutné. Fíky dodají neopakovatelnou chuť plátku parmské šunky, která je velmi nízkokalorická. 8 kousků parmské šunky, 8 čerstvých fíků, 1 PL balzamikového octa, tymián. Kousky proscioutta naaranžujeme na velký talíř. Vedle pokládáme fíky, pokapeme s balsamikovým octem a ozdobíme tymiánem. Posypeme hoblinkami parmezánu.

Salát z bobulovin

Smíchejte bobulovité ovoce více druhů a udělejte dresink z balzamikového octa a hnědého cukru. Posypte dokřupava opečenými oříšky.

Jahodovo - banánový tofu nápoj

Tento nápoj je velmi osvěžující a má bohatou nutriční hodnotu, zejména pokud je z čerstvých surovin. Opět stačí smíchat dané ingredience. 

Autor: Martina Dvořáková