Zdravá strava - zdravý imunitní systém

Datum článku: 13. 11. 2013

Imunitní systém, podobně jako všechny ostatní tělesné systémy, potřebuje správné palivo, pokud má fungovat účinně. Pokud tělo nedostává správné živiny, prvním důsledkem je zvýšená náchylnost na různé typy infekcí, zejména virové, jako je rýma a chřipka. Virová onemocnění jako rýma a chřipka se běžně začínají mírnými symptomy, jako ucpaný nos, zanícený krk a zvýšená teplota. V tomto stádiu tělo začíná infekci odolávat a podniká určité kroky, které mu mohou pomoci bojovat s infekcí a zastavit další rozvoj nemoci. Záleží na imunitním systému, zda se to podaří nebo ne.

Zdravá strava - zdravý imunitní systém

Kdo je ohrožen

Každý z nás je v průběhu života vystaven několika nebezpečím infekce. Některé skupiny však vyžadují zvláštní péči, aby jejich imunitní systém pracoval co nejlépe. Ve vašem případě může jít o zvýšené nebezpečí infekce, pokud se na vás vztahuje něco z výše uvedeného:
• Zotavujete se z nějaké nemoci.
• Pracujete na místě, kde je větší vystavení infekci - např. nemocnice, škola,…
• Užíváte léky, které mohou potlačovat imunitu, jako kortikosteroidy nebo léky proti rakovině.
• Jste v pokročilém věku nebo máte celkově horší zdravotní stav.

Klíčové živiny

Klíčovými živinami pro zdravý imunitní systém jsou vitamín C, beta karoten a z minerálů zinek. Proto, pokud si myslíte, že podléháte nebezpečí infekce, potřebujete si zajistit adekvátní množství těchto živin ve své stravě.
• Vitamín C - jezte dostatek citrusového ovoce, banánů a kiwi, jsou vynikajícími zdroji vitamínu C. Zelená listová zelenina je také bohatá na tento vitamín. Přijímejte velké dávky vitamínu C. Jakmile se objeví první symptomy infekce, může být vitamín C prevencí před jejím dalším rozvojem a obvykle sníží její trvání a závažnost. Normální dávka je 1g vitamínu C každé 1-2 hodiny, dokud symptomy nezmizí.
• Beta karoten - se nachází ve vysoké koncentraci ve žlutém a oranžovém ovoci i zelenině, jako meruňka, mrkev, červená a žlutá paprika. Zajistěte, abyste jich měli ve stravě dostatek.
• Zinek - mořské ryby, ryby a celozrnné výrobky jsou jeho dobrým zdrojem.

Potrava snižující odolnost

Kromě zajištění toho, aby vaše strava obsahovala živiny pozitivně podporující schopnost organismu bojovat s infekcí, je důležité i vyloučit ty faktory, které zabraňují zdravému fungování imunitního systému nebo infekci zhoršují.

Vyhýbejte se těžkým jídlům

Když se organismus musí vyrovnat s velkými jídly, jeho schopnost bojovat s infekcí se zmenšuje. V zájmu optimalizace schopnosti bojovat s infekcí se vyhýbejte velkým jídlům, zejména těm, které obsahují velké množství " těžkých " nebo mastných potravin, jako je maso a mléčné výrobky.

Snižte příjem cukru

Úměrně se stoupáním hladiny cukru v krvi klesá výkonnost imunitního systému. Aby váš organismus mohl co nejlépe odolávat infekci, má smysl snížit příjem cukru, sladkých nápojů a potravin obsahujících cukr, jak sladkého pečiva a koláčů.

Vyhýbejte se potravinám, které zahleňují

Pokud máte rýmu, je účinné nekonzumovat potraviny podporující tvorbu hlenu. Potravinami, kterým je třeba zabránit především, jsou kravské mléko a výrobky z kravského mléka, např. sýr.
 

Autor: Martina Dvořáková