Každý z nás je v průběhu života vystaven několika nebezpečím infekce. Některé skupiny však vyžadují zvláštní péči, aby jejich imunitní systém pracoval co nejlépe. Ve vašem případě může jít o zvýšené nebezpečí infekce, pokud se na vás vztahuje něco z výše uvedeného:
• Zotavujete se z nějaké nemoci.
• Pracujete na místě, kde je větší vystavení infekci - např. nemocnice, škola,…
• Užíváte léky, které mohou potlačovat imunitu, jako kortikosteroidy nebo léky proti rakovině.
• Jste v pokročilém věku nebo máte celkově horší zdravotní stav.
Klíčovými živinami pro zdravý imunitní systém jsou vitamín C, beta karoten a z minerálů zinek. Proto, pokud si myslíte, že podléháte nebezpečí infekce, potřebujete si zajistit adekvátní množství těchto živin ve své stravě.
• Vitamín C - jezte dostatek citrusového ovoce, banánů a kiwi, jsou vynikajícími zdroji vitamínu C. Zelená listová zelenina je také bohatá na tento vitamín. Přijímejte velké dávky vitamínu C. Jakmile se objeví první symptomy infekce, může být vitamín C prevencí před jejím dalším rozvojem a obvykle sníží její trvání a závažnost. Normální dávka je 1g vitamínu C každé 1-2 hodiny, dokud symptomy nezmizí.
• Beta karoten - se nachází ve vysoké koncentraci ve žlutém a oranžovém ovoci i zelenině, jako meruňka, mrkev, červená a žlutá paprika. Zajistěte, abyste jich měli ve stravě dostatek.
• Zinek - mořské ryby, ryby a celozrnné výrobky jsou jeho dobrým zdrojem.
Kromě zajištění toho, aby vaše strava obsahovala živiny pozitivně podporující schopnost organismu bojovat s infekcí, je důležité i vyloučit ty faktory, které zabraňují zdravému fungování imunitního systému nebo infekci zhoršují.
Když se organismus musí vyrovnat s velkými jídly, jeho schopnost bojovat s infekcí se zmenšuje. V zájmu optimalizace schopnosti bojovat s infekcí se vyhýbejte velkým jídlům, zejména těm, které obsahují velké množství " těžkých " nebo mastných potravin, jako je maso a mléčné výrobky.
Úměrně se stoupáním hladiny cukru v krvi klesá výkonnost imunitního systému. Aby váš organismus mohl co nejlépe odolávat infekci, má smysl snížit příjem cukru, sladkých nápojů a potravin obsahujících cukr, jak sladkého pečiva a koláčů.
Pokud máte rýmu, je účinné nekonzumovat potraviny podporující tvorbu hlenu. Potravinami, kterým je třeba zabránit především, jsou kravské mléko a výrobky z kravského mléka, např. sýr.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.