Když se žena dozví o svém těhotenství, obvykle hned přehodnotí své stravovací návyky a začne přemýšlet, které potraviny jsou pro ni nejlepší a kterým se raději vyhnout. V první řadě je třeba vědět, že strava těhotných žen by měla být pestrá a vyvážená, měla by obsahovat dostatek živin pro tělo matku, ale i pro dítě - vitamíny, minerální látky a stopové prvky. I když lékař většinou budoucí mamince doporučí vitamíny ve formě pilulek, nejideálnější je zásobit tělo vitamíny přirozeným způsobem - ze stravy. Během letních měsíců obvykle není nouze o ovoce a zeleninu, která je i cenově dostupnější, případně si ji vypěstujete ve vlastní zahrádce. Problém nastává v zimě, kdy se na prodejní pulty dostane méně zdravé stravy a za mnohem vyšší ceny. V tomto případě však není na místě šetřit. Vybírejte si kvalitu, a sledujte nejen cenu a velikost, ale i zemi původu, celkový vzhled, zajímejte se i o chemické ošetřování. Největší rajče nebo banán gigantických rozměrů nemusí být nejlepším a už vůbec ne nejzdravějším řešením.
Hlavně v 1. trimestru si dopřejte dostatek zelené zeleniny, která je bohatým zdrojem kyseliny listové, nezbytné pro správný vývoj životně důležitých orgánů a funkcí miminka. Najdete ji v listovém salátu, špenátu a brokolici. Kromě kyseliny listové je v nich obsažen i důležitý vitamín B a chlorofyl. Kyselinu listovou najdete kromě listové zeleniny i v obilných klíčcích a luštěninách, zejména v hrachu. Těhotné ženy by si měly dopřát i ostatní luštěniny - fazole a velmi zdravou a stále nedoceněnou cizrnu. Z ovoce jsou nejlepší ty druhy, které se pěstují u nás - jablka, švestky, hrušky, bobulové ovoce, které je bohaté na vitamíny a antioxidanty. Jablka jsou bohatým zdrojem vlákniny a jejich konzumací předejdete zácpě, která trápí většinu těhotných žen. Pozor na citrusové ovoce, které může způsobit alergii. Hruška je zdrojem kyseliny listové, která obsahuje vitamínu B, který je nezbytný pro tvorbu hormonů štěstí v lidském organismu.
Pokud se tomu chcete vyhnout, konzumujte pravidelně potraviny s vysokým obsahem železa - červené maso (např. hovězí), čočku, červenou fazoli, špenát, červenou papriku, petržel, kapustu, kedluben a mák. Pokud chcete usnadnit vstřebávání železa, dopřejte si vitamín C a vyhněte se sladkostem, kávě a čokoládě.
Jídelníček těhotné ženy by měl obsahovat i dostatek bílkovin. Doporučenými zdroji živočišných bílkovin jsou libové maso, nízkotučné výrobky, mořské ryby a vejce. Rostlinné bílkoviny najdete především v semenech, luštěninách a ořechách.
Jistě jsou potraviny, které máte rádi a zvyknete je pravidelně konzumovat. V těhotenství však musíte myslet zejména na človíčka, který se ve vás vyvíjí. Pokud jste si předtím dopřáli několik šálků kávy, dejte si jen jednu, v ideálním případě bezkofeinovou. Vyhněte se i kolovým nápojům, slazeným vodám, sladkostem a syrovému mléku a masu. Nemusíte se obávat, že byste měli nedostatek cukru - ten si váš organismus získá prostřednictvím obilovin, rýže, ovoce či brambor. Vyhněte se, i mastným a příliš slaným a kořeněným jídlům - mohou totiž negativně ovlivnit nervový systém vašeho děťátka. Samozřejmostí je vyhýbání se alkoholu a cigaretám a v neposlední řadě stresu. Nadělají zbytečnou neplechu a vyvolat mohou dokonce předčasný porod. Opatrně také s bylinkami, některé jsou v těhotenství zcela zakázány, jiné vám zase mohou pomoci. Určitě se vyhněte oreganu, bazalce, šalvěji, pelyňku či pampelišce. Při nevolnosti vám pomůže zázvor, máta, při únavě meduňka a při bolestech v podbřišku a křečích kontryhel. I zde však platí - vše s mírou.
Neposlouchejte dobře míněné rady babiček, že jíst třeba za dva. Vyhnete se tak obezitě. Jezte menší porce víckrát za den a dopřejte si kvalitní potraviny. Ochráníte sebe i miminko ve vašem bříšku.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.