Výhody a nevýhody syrové stravy, aneb vitariánství pod drobnohledem

Datum článku: 17. 12. 2013

V době největší propagace zdravého životního stylu se stále častěji vracíme ke starým, osvědčeným radám našich předků jak zdravě žít. Nebojte se, nemusíte se živit výhonky rostlin a syrovým masem tak jako naši předkové z doby kamenné. Postačí, pokud si z nich vezmete příklad a zařadíte syrovou stravu do svého jídelníčku. Syrová strava hlásí návrat nejen k přírodě ale i k dnešnímu modernímu člověku.

Výhody a nevýhody syrové stravy, aneb vitariánství pod drobnohledem

Vitariánství - syrová strava každý den!

Způsob stravování, který je založen na konzumaci pouze syrové stravy, se nazývá vitariánství. Vitariánství je v podstatě forma vegetariánství (život bez konzumace masa a výrobků z mrtvých zvířat) a veganství (odmítá požívání jakýchkoliv živočišných produktů). Nadšenci  vitariánství přijímají pouze tzv. živou stravu. Čili stravu v přírodní formě - čerstvé nebo sušené ovoce a zelenina, ořechy, semena, obiloviny, ryby, za studena uzené nebo sušené maso, za studena lisované oleje, za studena stáčený med. Někteří vitariáni preferují jen čistě syrovou stravu, která nebyla tepelně zpracována. Jiní vitariáni za syrovou stravu pokládají i takovou stravu, která sice prošla tepelnou úpravou, ale nikdy ne nad 50 ° C. Najdou se i tací příznivci tohoto stravování, kteří si dopřávají sklenici čerstvého nepasterizovaného mléka nebo si dopřejí požitek z konzumace vajíček.

Syrová strava - nejlepší pro člověka?

Syrová strava má své výhody i nevýhody. Ideální je konzumovat i syrovou stravu i stravu tepelně zpracovanou. V letním období se doporučuje spíše konzumace živé stravy a pouze jedna porce tepelně upravené stravy za den.

Výhody syrové stravy

• Obsahuje vyšší podíl výživových látek, které se častokrát znehodnotí při tepelné úpravě stravy (např. vitamínu C naleznete 2x více v syrové stravě);
• Představuje lepší prevenci před vznikem rakoviny;
• Syrová strava je bohatým zdrojem antioxidantů, vlákniny, enzymů, rostlinných hormonů a chlorofylu (u zelené zelenině), které organismus nezatěžují;
• Zlepšuje metabolické procesy organismu i buněčné dýchání;
• Očišťuje trávicí trakt od toxinů, působí detoxikačně a pomáhá při hubnutí.

Nevýhody syrové stravy

• Pro organismus je méně stravitelná navzdory vysokému obsahu vlákniny;
• Omezuje pestrost stravy a může způsobit nedostatek některých výživových látek (např. vápníku či železa);
• Některé látky organismus dokáže lépe využít, pokud jsou tepelně upraveny (např. betakaroten);
• Syrová rostlinná strava (ovoce a zelenina) obsahuje látku fytát, který v kombinaci s některými stopovými prvky, znemožňuje příjem těchto minerálů do organismu (např. zinek);
• Mohou přestavovat riziko poškození zdraví, pokud jsou např. zdrojem zárodků salmonelózy.

Autor: Lenka Kostková