Způsob stravování, který je založen na konzumaci pouze syrové stravy, se nazývá vitariánství. Vitariánství je v podstatě forma vegetariánství (život bez konzumace masa a výrobků z mrtvých zvířat) a veganství (odmítá požívání jakýchkoliv živočišných produktů). Nadšenci vitariánství přijímají pouze tzv. živou stravu. Čili stravu v přírodní formě - čerstvé nebo sušené ovoce a zelenina, ořechy, semena, obiloviny, ryby, za studena uzené nebo sušené maso, za studena lisované oleje, za studena stáčený med. Někteří vitariáni preferují jen čistě syrovou stravu, která nebyla tepelně zpracována. Jiní vitariáni za syrovou stravu pokládají i takovou stravu, která sice prošla tepelnou úpravou, ale nikdy ne nad 50 ° C. Najdou se i tací příznivci tohoto stravování, kteří si dopřávají sklenici čerstvého nepasterizovaného mléka nebo si dopřejí požitek z konzumace vajíček.
Syrová strava má své výhody i nevýhody. Ideální je konzumovat i syrovou stravu i stravu tepelně zpracovanou. V letním období se doporučuje spíše konzumace živé stravy a pouze jedna porce tepelně upravené stravy za den.
• Obsahuje vyšší podíl výživových látek, které se častokrát znehodnotí při tepelné úpravě stravy (např. vitamínu C naleznete 2x více v syrové stravě);
• Představuje lepší prevenci před vznikem rakoviny;
• Syrová strava je bohatým zdrojem antioxidantů, vlákniny, enzymů, rostlinných hormonů a chlorofylu (u zelené zelenině), které organismus nezatěžují;
• Zlepšuje metabolické procesy organismu i buněčné dýchání;
• Očišťuje trávicí trakt od toxinů, působí detoxikačně a pomáhá při hubnutí.
• Pro organismus je méně stravitelná navzdory vysokému obsahu vlákniny;
• Omezuje pestrost stravy a může způsobit nedostatek některých výživových látek (např. vápníku či železa);
• Některé látky organismus dokáže lépe využít, pokud jsou tepelně upraveny (např. betakaroten);
• Syrová rostlinná strava (ovoce a zelenina) obsahuje látku fytát, který v kombinaci s některými stopovými prvky, znemožňuje příjem těchto minerálů do organismu (např. zinek);
• Mohou přestavovat riziko poškození zdraví, pokud jsou např. zdrojem zárodků salmonelózy.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.