Nejlépe v přirozeném, neupraveném stavu, kde je kromě velmi potřebné vlákniny i značné množství antioxidantů, vitaminů a minerálů. Při zvýšené dlouhodobé konzumaci vlákniny je nutné organismus zásobovat potřebným množstvím minerálních látek. Vláknina váže na sebe ne jen vodu a toxiny, ale i minerály a neumožňuje jim vstřebávání, a následné využití organismem.
tlustého střeva. Pochopitelně i zde se při vzniku podílí více faktorů, jako množství a typ konzumovaných tuků, preferovaný životní styl a jiné. Obvykle u lidí s dostatečným příjmem vlákniny je výskyt rakoviny střev a nadváha mnohem vzácnější.
Nejvíce obsahuje celulózu, hemicelulózu a lignin. Společně tyto složky tvoří skupinu, která se obecně nazývá hrubá vláknina. Pokud se k nim přidá pektin, je to kompletní vláknina potravy. Kromě zmíněných složek obsahuje vosky, chitin, rostlinné gumy, betaglukany a oligosacharidy.
Denně by se mělo do organismu dostat u zdravého dospělého jedince alespoň 20 až 35 gramů vlákniny. Současný, denní příjem vlákniny je zhruba 15 až 20 gramů. Při konzumaci potravin bohatých na vlákninu je nezbytné doplňovat organismus dostatečným množstvím tekutin. Nejvíce vlákniny obsahují luštěniny, obiloviny (povrch zrna), pšeničné otruby, sušené švestky, ořechy a samozřejmě ovoce a zelenina. Vláknina je základní živinou, která má být obsažena v každodenním jídelníčku. Příjem vlákniny a tekutin patří k základům správné a vyvážené výživy organismu.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.