Vláknina - prevence rakoviny tlustého střeva

Datum článku: 26. 2. 2014

Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, která má nulový obsah kalorií. Urychluje pohyb zkonzumované potravy v celém trávicím traktu, čistí střevní systém od nánosů, vstřebává vodu, váže na sebe cholesterol a toxiny. Pevné částice vlákniny mechanicky (jako stěrky) očišťují stěny střev, a tím zabraňují vzniku onemocnění. Dále podporuje růst příznivých střevních bakterií, má prebiotický účinek, obecně zlepšuje hygienu střeva.  Není třeba se divit, že mnozí trpí civilizačními chorobami, jako je onemocnění srdce, cév, rakovinou, obezitou nebo cukrovkou. Příčinou vzniku těchto onemocnění bývá obvykle nedodržování základů racionální životosprávy a neustálého stresu. Nezdravý životní styl a stresový způsob života, ovlivňuje i předčasnou úmrtnost.

Vláknina - prevence rakoviny tlustého střeva

Velkou chybou ve stravovacích návycích je nedostatečný příjem ovoce a zeleniny

Nejlépe v přirozeném, neupraveném stavu, kde je kromě velmi potřebné vlákniny i značné množství antioxidantů, vitaminů a minerálů. Při zvýšené dlouhodobé konzumaci vlákniny je nutné organismus zásobovat potřebným množstvím minerálních látek. Vláknina váže na sebe ne jen vodu a toxiny, ale i minerály a neumožňuje jim vstřebávání, a následné využití organismem.

Jednou z několika onemocnění při nedostatečném příjmu vlákniny v potravě je i vznik rakoviny

tlustého střeva. Pochopitelně i zde se při vzniku podílí více faktorů, jako množství a typ konzumovaných tuků, preferovaný životní styl a jiné. Obvykle u lidí s dostatečným příjmem vlákniny je výskyt rakoviny střev a nadváha mnohem vzácnější.

Složení vlákniny

Nejvíce obsahuje celulózu, hemicelulózu a lignin. Společně tyto složky tvoří skupinu, která se obecně nazývá hrubá vláknina. Pokud se k nim přidá pektin, je to kompletní vláknina potravy. Kromě zmíněných složek obsahuje vosky, chitin, rostlinné gumy, betaglukany a oligosacharidy.

Doporučený denní příjem

Denně by se mělo do organismu dostat u zdravého dospělého jedince alespoň 20 až 35 gramů vlákniny. Současný, denní příjem vlákniny je zhruba 15 až 20 gramů. Při konzumaci potravin bohatých na vlákninu je nezbytné doplňovat organismus dostatečným množstvím tekutin. Nejvíce vlákniny obsahují luštěniny, obiloviny (povrch zrna), pšeničné otruby, sušené švestky, ořechy a samozřejmě ovoce a zelenina. Vláknina je základní živinou, která má být obsažena v každodenním jídelníčku. Příjem vlákniny a tekutin patří k základům správné a vyvážené výživy organismu.

Autor: Lenka Kostková