Víno na talíři a v kuchyni

Datum článku: 17. 7. 2014

Hroznové víno právem naleží mezi nejzdravějším druhy ovoce. Plody obsahují vitaminy (C, E a skupiny B), barviva, minerální látky a stopové prvky. Z minerálních látek je to  velmi důležitý draslík, který se účastní při vylučování škodlivin z těla, řízení srdečního rytmu, ale pomáhá i při činnosti mozku. Vláknina, obsažená ve slupkách, podporuje správnou činnost střev. Hrozny mají močopudný účinek, při kterém se z těla vyplavují škodlivé látky. Hroznové víno pomáhá od únavy a deprese. Má velkou výživovou hodnotu, kterou se řadí mezi energetické bomby. Proto je vhodné i sportovce, pacienty a lidi v rekonvalescenci.

ovoce, víno

Červené nebo bílé

To, jak působí hrozny na organismus, závisí také na jeho barvě. Jasně červené jsou vhodné při plicních chorobách a astmatu. Červené až modré čistí organismus od solí a kyselin, pomáhá při kožních problémech a při chudokrevnosti, ale i při katarech dýchacích cest. Bílé hrozny se doporučují, kromě plicních onemocnění i při problémech s játry, při začínající impotenci a křečových žilách. Plody i šťáva v malém množství léčí žaludeční, střevní akutní i chronické katary. Nezávisle od barvy snižuje konzumace hroznů hladinu špatného LDL cholesterolu, zatímco hladina dobrého HDL cholesterolu v organismu stoupá. Asi nejznámějším produktem vinné révy je víno, které se získává kvašením hroznové šťávy. Právě ta je pro nízký obsah dusíkatých látek a tuků vhodná při chorobách s vysokými horečkami, neboť poskytuje tělu energii a tím i osvěžení. Má příjemné aroma a sladkou chuť a napomáhá vylučování trávicích šťáv. Neměla by se přislazovat, protože se tím ničí ovocný - hroznový cukr.

Neztratí se ani v kuchyni

Rozinky - sušené bobule obsahují velké množství cukru a tak slouží k dochucení obilné potravy, přidávají se do sladkých moučníků, ale i do pikantních zeleninových salátů či orientálních jídel. V některých oblastech se rozinky používají při výrobě dezertních vín nebo na zlepšení kvality domácích vín. V kuchyni se neztratí ani vinný ocet. Jeho charakteristická hnědá barva, kořeněná vůně a sladkokyselá chuť pomůže dotvořit nejeden recept. Hrozny můžeme v syrovém stavu použít při výrobě salátů, na zpestření studených mís či jednohubek, hlavně sýrových. Kombinace rokfóru a bobule hroznů je opravdu vynikající. Základním pravidlem, ať už při konzumaci hroznů nebo jeho zpracování, je mít kvalitní zdroj. Důležité je, kupovat hroznové víno čerstvé a nepřezrálé, střední velikosti, s pevnou slupkou a šťavnatou, masitou dužinou. Jenom tak bude výborně chutnat a prospěje i našemu zdraví.

Autor: Lenka Kostková