Víno na detoxikaci organismu, snížení hladiny cholesterolu i jako prevence rizika rakoviny

Datum článku: 6. 9. 2013

Milujete hroznové víno, ale bojíte se ho jíst kvůli kaloriím? Je třeba myslet hlavně na to, že víno obsahuje nesčetné množství zdravých látek. Kyselinu listovou, barviva a minerální látky a stopové prvky.  Z minerálních látek má nejvíce draslíku, který pomáhá organizmu nejen při odstraňování odpadních látek, řízení srdečního rytmu, ale pomáhá nám i jasně myslet. Vláknina, které je ve slupkách hroznů, podporuje činnost střev.

Víno na detoxikaci organismu, snížení hladiny cholesterolu i jako prevence rizika rakoviny

Jelikož má hroznové víno močopudný účinek,

pomáhá z těla vyplavovat škodlivé látky. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Výhodou hlavně pro podzimní dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se změnami počasí, je, že hroznové víno zmírňuje únavu a depresi.

Pro svou výživovou hodnotu je doslova energetickou bombou

a zpříjemní vám večer. Namísto popcornu k filmu si vezměme raději tyto úžasné bobulky.

Je třeba koukat se i na barvu, protože každá má jiný vliv na naše zdraví

Jasně červené je vhodné při plicních chorobách a astmatu. Modré až červené čistí organismus od solí a kyselin, pomáhá při kožních problémech a při chudokrevnosti, ale i při katarech dýchacích cest. Bílé hroznové víno se doporučuje kromě plicních onemocnění i při problémech s játry, při začínající impotenci a křečových žilách. Plody i šťáva v malém množství léčí žaludeční, střevní akutní i chronické katary.

Nezávisle na barvě snižuje konzumace hroznů hladinu špatného LDL cholesterolu,

zatímco hladina dobrého HDL cholesterolu v organismu stoupá. Asi nejznámějším produktem vinné révy je víno, které se získává kvašením hroznové šťávy. Právě ta je pro nízký obsah dusíkatých látek a tuků vhodná při chorobách s vysokými horečkami, neboť poskytuje tělu energii a tím i osvěžení. Má příjemné aroma a sladkou chuť a napomáhá vylučování trávicích šťáv. Pokud nechceme zničit přirozený hroznový cukr, neměli bychom už do hroznů přidávat sladidla.

Stejně je doporučeno na detox a různé čistící kúry

Ve vínu se nachází velké množství vitamínu C, vitamínů skupiny B, vitamin E, kyselina listová, folová, draslík a jiné důležité minerály či stopové prvky. Draslík pomáhá při odbourávání toxinů z organismu, přispívá ke správné činnosti srdce a vylepšuje schopnost koncentrovat se. Vláknina v hroznových slupkách podporuje činnost střev a zbaví vás zácpy. Slupky jsou vynikající na zlepšení trávení, zároveň je víno zdravé i pro srdce a pročištění organismu.

Červené a tmavomodré odrůdy vína

ve srovnání se zelenými obsahují množství látek, které chrání lidské tělo před srdečními a jinými onemocněními. Přece jen je to ovoce, takže se nemusíme bát o naši postavu. Energetická hodnota hroznů je nízká - kolem 270 kJ/100 gramů. Bobule obsahují asi 80 procent vody, 15 až 22 procent jednoduchého ovocného a hroznového cukru, 1 procento rozpustné vlákniny a celou řadu vzácných rostlinných látek, zejména bioflavonoidů, které posilují imunitu a mají protirakovinné účinky.

V hroznovém vínu se nacházejí zejména vitamíny

B1, B2, B3, B6, B12 a C, provitamín A, minerály a stopové prvky, jako jsou draslík, fosfor, křemík, mangan a železo, z ovocných kyselin převládá kyselina jablečná a vinná. Draslík ovlivňuje výměnu vody v těle, stimuluje činnost ledvin a podporuje hubnutí. Křemík zase potěší naše nehty, vlasy a pokožku.

Pokud nemáme možnost pochutnávat si na víně,

výborná náhrada jsou rozinky. Mají vysoký obsah přírodního cukru a jsou vhodné pro sportovce a lidi, kteří podávají vrcholové výkony. Obsahují hodně draslíku a železa. Chutnají i dětem, a pokud je namočíme do vody, jsou vhodnou náhradou bonbónů. No a v konečném důsledku nelze zapomínat na to, že hroznové víno je i ověřené afrodisiakum.
 

Autor: Lenka Kostková