Vánoce s vůní datlí, fíků a jedlých kaštanů

Datum článku: 7. 11. 2013

Vánoce se pomalu blíží a hospodyňky už přemýšlejí, čím potěší " mlsné " jazýčky svých strávníků. Cukrovím se často přejíme už první den, takže zdravá exotika v takovém případě určitě potěší víc. Nechte se inspirovat.

Vánoce s vůní datlí, fíků a jedlých kaštanů

Datle

Bez datlí a datlovník by nebyl život na okrajích Sahary vůbec snesitelný. Právě datle jsou v tamních končinách základní složkou potravy  Datlovník obecný je rozšířen v Severní Africe, na Středním východě a v Indii, ale v současnosti ho pěstují i v Kalifornii a Brazílii. Nejlepší datlovníky rostou v Tunisu a Iráku. Palestinci a Egypťané ho znali již před 3 tisíci lety a semena sloužila jako pokrm pro zvířata. Pro nás jsou stále exotikou, kterou konzumujeme většinou jen během vánočních či novoročních svátků. Čerstvé datle jsou 5-7 cm velké dužnaté bobule, nejčastěji červené, oranžovohnědé, zelenožluté či černé barvy. Konzumují se čerstvé i sušené. Ze sušených datlí se vyrábí mouka, z níž domorodí obyvatelé vyrábějí chléb i placky. Datle také nakládají do konzerv, aby déle vydržely. Používají se také do omáček, polévek, pomazánek, sirupů, dokonce i do alkoholických nápojů. Ve své domovině se z listů datlovníků, dlouhých až 3 metry pletou koše, klobouky a rohože.

Fíky

Fíky - další sladká pochoutka, která často nechybí na našem vánočním stole. Většina z nás zná fíky jen v sušeném stavu, čerstvé je můžeme ochutnat jen v prázdninových destinacích - Řecku, Tunisu či Egyptě. Dokonce tam můžete ochutnat opravdovou lahůdku – fíkovou zmrzlinu. Fíky pocházejí ze Středomoří a západní Asie a jejich název Ficus carica je odvozen od maloasijské provincie Karia. Sušené fíky jsou doslova energetickou konzervou - obsahují pouze 18 % vody, 3 % škrobu a až 58 % cukru.
Tip na kompot:
Asi 25 ks fíků uvařte v 1 l vody nebo lehkého vína na mírném ohni. Přidáme 100 g cukru, nemícháme! Ke konci vaření přidáme ještě šťávu z 1 citronu. Podáváme chlazené.

Jedlé kaštany

Kaštany - ačkoli tyto stromy se u nás už zdomácněly, jejich skutečným domovem je Středomoří. Tak, jako k zimě patří sníh, pro mnohé i horké kaštany bývají předzvěstí blížících se Vánoc. Pravý kaštan je plodem kaštanovníku setého, tedy nejde o plody padající na podzim, které děti s radostí sbírají a vytvářejí z nich postavičky. Jedlé kaštany obsahují 35 % škrobu, 10 % bílkovin a 21 % sacharidů. Mají vysokou výživovou hodnotu. Ve francouzském Lyonu se údajně právě z kaštanů, medu a karamelu vyrábějí původní nugety.
Tip na sladký pamlsek: Kaštany s jablky
Oloupané kaštany nakrájíme na kostičky, podusíme s kouskem másla ve vodě. V dalším menším hrnci podusíme jablka s vodou, bílým vínem, cukrem a citrónovou kůrou. Nakonec vše smícháme. Podáváme teplé i chlazené.
 

Autor: Lenka Kostková