Typy rostlinných tuků a jejich vliv na naše zdraví

Datum článku: 21. 11. 2013

Tuky - pro mnohé nežádoucí kamarád, pro jiné zdroj energie. Jak je to s tuky opravdu? Jsou nezbytné pro fungování organismu nebo jsou jen nechtěným výsledkem přejídání?

Typy rostlinných tuků a jejich vliv na naše zdraví

Typy rostlinných tuků

Mezi rostlinné tuky patří zejména oblíbené rostlinné oleje či margaríny. Rostlinné oleje jsou zejména ze zdravotního hlediska považovány za zdraví prospěšné tuky. Oleje jsou získávány lisováním olejnatých semen či plodů rostlin. Mezi nejchutnější a nejvzácnější patří: slunečnicový, řepkový, sójový, olivový či klíčkový.

Slunečnicový olej patří u nás mezi nejpreferovanější oleje,

patří mezi biologicky hodnotné oleje i díky vysokému podílu kyseliny linolové - až 65 %. Řepkový olej se vyrábí ze semen řepky, přesto, je chudý na esenciální mastné kyseliny. Jeho předností je však vitamin E, který působí například jako antioxidant.

Sójový olej se vyrábí lisováním sójových bobů, obsahuje významný lecitin,

který ochraňuje srdečně- cévní systém a také ovlivňuje tvorbu mozkových buněk. Olivový olej rozhodně patří do skupiny vzácných rostlinných olejů, obecně se pokládá za nejlepší druh oleje.

Klíčkový olej, který u nás není moc používán,

přesto, je nejbohatším olejem na nezbytné, esenciální mastné kyseliny. Jeho výroba je omezená, ale tento olej si neustále získává více a více příznivců. Je vyráběný lisováním obilných a kukuřičných klíčků.

Margaríny, čili emulogované tuky, patří také mezi rostlinné tuky

Ve skutečnosti, se však margaríny nevyrábějí z umělých látek, proto jejich označení " umělý tuk " je nesprávný a zavádějící. Margarín je směsí rostlinných a živočišných tuků, která se přizpůsobuje surovinovým množství, proto v obchodech lze nalézt množství rozličných margarínů. Margaríny, jsou považovány za náhrady různých typů másla, s důrazem na použití tuků rostlinného charakteru. Podle odborníků, by denní dávka tuků rostlinného původu měla obsahovat 30 % denního příjmu energie. Výhodou margarínů je nižší obsah nasycených mastných kyselin, které ve zvýšené dávce, tedy více než 10 % z denního příjmu jídla, zvyšují hladinu cholesterolu. Další výhodou je snadná roztíratelnost. Margaríny by měly být součástí každodenní stravy, avšak lze volit i nízkotučné varianty, které jsou vhodné nejen pro zachování zdraví, ale i pro redukci energetického příjmu. Ztužené pokrmové tuky jsou vyráběny na jiném principu a s jiným cílem - nejen nutriční hodnotou.

Autor: Lenka Kostková