Top jídel, která posilují zdravé srdce

Datum článku: 16. 9. 2013

Srdce je velmi důležitý orgán a je třeba se o něj starat, aby nám co nejdéle vydrželo. Pro zdravé srdce je nejdůležitější správná životospráva. Mnozí z nás máme zřejmě averzi ke zdravé stravě, protože obyčejně co je zdravé, není chutné a nejchutnější je to, nejméně zdravé. Však to známe. Přesto i zdravá strava může být chutná. Je třeba si na ni především zvyknout. Důraz by měl být v čerstvém ovoci a zelenině, luštěninách, celozrnných výrobcích a nízkém příjmu tuků, cukru a soli.

Top jídel, která posilují zdravé srdce

Snídaně

Snídaně by nám měly poskytnout energetickou podporu, vitamíny a ostatní živiny tak, aby pomohly nastartovat den plný vitality. Pro mnoho lidí s uspěchaným životním stylem však snídaně znamenají jídlo s minimální přípravou. Pro ty, kteří mají zájem o své srdce, jsou ideální nízkotučné snídaně, složené z ovoce a celozrnných vloček.

Čerstvé ovoce s cereáliemi je k snídani jako stvořené

• Neslazené vločky nebo vločky s nízkým obsahem cukru, a to ovesné, pšeničné, kukuřičné nebo rýžové, odtučněné mléko, ovoce a semínka.
• Celozrnný chléb nebo topinka s džemem bez cukru.
• Salát z čerstvého ovoce s nízkotučným přírodním jogurtem.
• Ochucený ovocný koktejl z jahod, nízkotučného jogurtu s trochou medu.
• Směs sušeného ovoce s kousky čerstvého pomeranče s jogurtem nebo tvarohem.
• Ovesný koláč s čerstvým ovocem nebo neslazené müsli s mlékem, palačinky.

Obědy

Pro zaneprázdněné pracujících lidí bývá dnes oběd zřídka tím příjemným velkým jídlem dne. Důležité je zajistit, aby se naše zásoby energie a vitamínů doplňovaly. Vyhněte se pokušení vybírat si "rychlá jídla", plná tuků a soli, jako hranolky a burgery. Vyzkoušet lze mnoho jiných výživných možností.

Namísto fastfoodu si dopřejte raději chutný kuřecí sendvič.

• Čerstvá zeleninová polévka a žitné sušenky.
• Sendvič s kuřecím salátem na celozrnném nebo pšeničném chlebu.
• Kuřecí nebo tuňákový salát s panenským olivovým olejem a citrónem.
• Pečený brambor ve slupce plněný neochuceným tvarohem, tuňákem, sladkou kukuřicí nebo salátem.
• Sardinky na celozrnném chlebu nebo pšeničné topince s grilovaným rajčetem.
• Grilovaná bílá ryba se salátem nebo zeleninou na páře.
• Zeleninový burger, kuře nebo tuňák s grilovanou zeleninou v placce (pita chléb).
• Čočkový nebo fazolový salát s celozrnným chlebem a salátem.

Večeře

Večer bývá čas, kdy je možné připravit i komplikovanější jídlo. Orientujte se na výběr čerstvých potravin. Doporučují se zejména ryby a čerstvá zelenina, případně jemně uvařená nebo podušená. Také celozrnné těstoviny.

Čerstvou rybou k večeři nic nezkazíte.

• Grilovaný nebo dušený pstruh, resp. losos, v páře připravená zelenina a brambory ve slupce.
• Těstoviny s rajčatovou omáčkou se salátem ochuceným panenským olivovým olejem a sezamovým semínkem.
• Kuře na pánvi s hnědou rýží a v páře vařenou zelenou zeleninou.
• Grilované krevetové kebaby se salátem.
• Grilovaná zelenina potřená panenským olivovým olejem s hnědou rýží a salátem.
• Celozrnné těstoviny s omáčkou připravenou z nízkotučného tvarohu, mořských živočichů a hub.
• Pečená treska nebo jiná bílá ryba obalená v celozrnné strouhance, ozdobená bylinkami.

Autor: Martina Dvořáková