Klasické těstoviny jsou vyrobeny z bílé pšeničné mouky, proto obsahují přibližně 12 % bílkovin, 75 % sacharidů (zejména škrobu) a pouze 0,5 % tuku. Do popředí se zejména v posledních letech dostávají i celozrnné těstoviny - pohankové, špaldové, amarantové, cizrnové. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Pohankové těstoviny zvyšují obranyschopnost organizmu, působí preventivně vůči vysokému krevnímu tlaku a regulují hladinu cholesterolu v krvi. Těstoviny ze špaldové mouky čistí a zlepšují pohyblivost střev a díky vyššímu podílu betakarotenu, chrání organismus před škodlivými vlivy z prostředí. Amarantové těstoviny, které jsou vyráběny z laskavce, jsou známé vyváženou skladbou aminokyselin a vysokým obsahem vlákniny. Za zmínku stojí i cizrnové těstoviny, které napomáhají odstranit malátnost a jsou vhodné zejména pro lidi, kteří jsou fyzicky či psychicky vytíženi.
Těstoviny jsou nabité množstvím výživových látek. Obecně platí, že v těstovinách se nachází vysoký podíl vitamínů skupiny B (zejména B1, B2, B3) a minerálních látek, jako například vápník, fosfor, zinek či železo. Konzumace těstovin je obzvlášť vhodná pro vegetariány, děti či sportovce.
Skvěle zasytí a díky nim možná dokonce i zhubnout. Můžete vyzkoušet jednoduchou a chutnou těstovinovou dietu, která se skládá z konzumace těstovin 3x denně, nebo můžete těstoviny zařadit do svého každodenního jídelníčku (doporučené množství je 150 g). Výsledek této stravovací změny na sebe nenechá dlouho čekat ... "
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.