Sušené ovoce na vánočním stole pro zdraví, krásu a vůni

Datum článku: 17. 12. 2013

Kromě klasického čerstvého ovoce má na vánočním stole své zastoupení i sušené ovoce. Dnes už sice ne v takovém zastoupení, jako kdysi, protože dnes máme dostatek čerstvého ovoce po celý rok. Ale vůně sušeného ovoce je jednoduše nezaměnitelná a rozhodně by mělo na vánočním stole být.

Sušené ovoce na vánočním stole pro zdraví, krásu a vůni

Sušené ovoce nemusí být pouze na stole a pouze jako poživatina

Sušené ovoce se dá krásně využít i jako vánoční ozdoba. Zkuste si vyrobit vánoční girlandy například ze sušených pomerančů. Usušené plátky vypadají jako sluníčka. ze sušených švestek můžete zase vyrobit ozdobné šňůry. A i v košíku s čerstvým ovocem vypadají kousky sušeného ovoce velmi krásně.

Kromě vzhledu má sušené ovoce i nádhernou vůni

Pokud sušíte ovoce doma, váš byt bude krásně provoněný. Doma sušené ovoce je určitě voňavější jako ovoce z obchodu a zcela určitě je bez chemických příměsí. I když sušené ovoce patří k vánočním tradicím, určitě by bylo nerozumné konzumovat ho pouze během vánočních svátků. Sušené ovoce ztrácí minimum svých vitamínů a proto je také velmi zdravé. Můžete jím nahrazovat touhu po sladkostech, protože taková sušená švestka nebo jablíčko chutnají jako sladké bonbony nebo žvýkačky.

Sušené ovoce si navzdory procesu sušení zachovává nutné minerály

a jeho atraktivita se zvyšuje zejména tím, že se díky vyloučení vody ještě zvýrazní jeho chuťové vlastnosti. Také toto ovoce obsahuje velké množství fruktózy a opačně, velmi málo sacharózy, což jej činí vhodným pro diety. Takže co během Vánoc přeženete u stolu, můžete napravit sušeným ovocem namísto různých koláčů a čokolád.

Tradičně se u nás suší jablíčka a švestky,

které mají skutečně vynikající na chuť. Citróny a pomeranče sušíme jen kvůli dekoraci, vypadají opravdu úchvatně, když vykukují z různých misek a jehličnatých větviček. Jejich kontrastní barva a pronikavá vůně dodávají vánočnímu stolu atmosféru.

Pokud si chcete toto ovoce nasušit doma,

pomeranče a citrony nakrájejte na tenké plátky a uložte na rošt. Sušte při nízké teplotě do 100 stupňů C, aby se ovoce rychlým sušením nepokřivilo. Můžete ho sušit i na topných tělesech, jako jsou radiátory nebo prostě navlečené na šňůrce.

Ovoce na konzumaci, jablka, švestky, meruňky, hrušky můžeme sušit na roštu nebo v sušičce

Sušička se vám vyplatí, pokud máte toto ovoce rádi. Ovoce se v ní vysuší kvalitně, máte ho vlastní a ovládání přístroje je velmi jednoduché. Jablíčka si před sušením nakrájejte na 0,5 - 0,7 cm tlusté měsíčky nebo kroužky. Hrušky se obvykle řežou po délce na půlky, čtvrtky nebo osminky, podle velikosti plodu. Hrušky i jablka sušíme při teplotě 100 stupňů C, dosuší se při 80 stupňů C. Švestky sušíme při teplotě 55 – 60 stupňů C. Švestky se nesmí roztrhnout a ani pouštět šťávu. Pokud se plody začnou smršťovat, zvyšujeme teplotu postupně na 90 stupňů C. Švestky je třeba sušit, dokud z nich po stisku prsty přestane téct šťáva. Správně usušené švestky jsou měkké, lesklé a mají černou barvu. Jsou sladké a nesmějí mít nahořklou příchuť.

Pokud nemáte sušičku ovoce, klidně sušte ovoce v troubě

Ideální je vyrobit si rošty z pletiva tak, abychom jich mohly mít v troubě několik najednou. Během procesu můžeme rošty přeměňovat, aby se ovoce sušilo rovnoměrně. Dvířka trouby nechte pootevřená, aby jimi mohla unikat vzniklá pára.

Sušené ovoce tedy můžete využít

jako pochoutku, ozdobu a ještě se často přidává do různých vánočních koláčů, čímž získávají neopakovatelnou chuť. Jeho příprava je nenáročná a odměnou vám bude neopakovatelná vůně a chuť Vánoc.

Autor: Lenka Kostková