Sušené ovoce se dá krásně využít i jako vánoční ozdoba. Zkuste si vyrobit vánoční girlandy například ze sušených pomerančů. Usušené plátky vypadají jako sluníčka. ze sušených švestek můžete zase vyrobit ozdobné šňůry. A i v košíku s čerstvým ovocem vypadají kousky sušeného ovoce velmi krásně.
Pokud sušíte ovoce doma, váš byt bude krásně provoněný. Doma sušené ovoce je určitě voňavější jako ovoce z obchodu a zcela určitě je bez chemických příměsí. I když sušené ovoce patří k vánočním tradicím, určitě by bylo nerozumné konzumovat ho pouze během vánočních svátků. Sušené ovoce ztrácí minimum svých vitamínů a proto je také velmi zdravé. Můžete jím nahrazovat touhu po sladkostech, protože taková sušená švestka nebo jablíčko chutnají jako sladké bonbony nebo žvýkačky.
a jeho atraktivita se zvyšuje zejména tím, že se díky vyloučení vody ještě zvýrazní jeho chuťové vlastnosti. Také toto ovoce obsahuje velké množství fruktózy a opačně, velmi málo sacharózy, což jej činí vhodným pro diety. Takže co během Vánoc přeženete u stolu, můžete napravit sušeným ovocem namísto různých koláčů a čokolád.
které mají skutečně vynikající na chuť. Citróny a pomeranče sušíme jen kvůli dekoraci, vypadají opravdu úchvatně, když vykukují z různých misek a jehličnatých větviček. Jejich kontrastní barva a pronikavá vůně dodávají vánočnímu stolu atmosféru.
pomeranče a citrony nakrájejte na tenké plátky a uložte na rošt. Sušte při nízké teplotě do 100 stupňů C, aby se ovoce rychlým sušením nepokřivilo. Můžete ho sušit i na topných tělesech, jako jsou radiátory nebo prostě navlečené na šňůrce.
Sušička se vám vyplatí, pokud máte toto ovoce rádi. Ovoce se v ní vysuší kvalitně, máte ho vlastní a ovládání přístroje je velmi jednoduché. Jablíčka si před sušením nakrájejte na 0,5 - 0,7 cm tlusté měsíčky nebo kroužky. Hrušky se obvykle řežou po délce na půlky, čtvrtky nebo osminky, podle velikosti plodu. Hrušky i jablka sušíme při teplotě 100 stupňů C, dosuší se při 80 stupňů C. Švestky sušíme při teplotě 55 – 60 stupňů C. Švestky se nesmí roztrhnout a ani pouštět šťávu. Pokud se plody začnou smršťovat, zvyšujeme teplotu postupně na 90 stupňů C. Švestky je třeba sušit, dokud z nich po stisku prsty přestane téct šťáva. Správně usušené švestky jsou měkké, lesklé a mají černou barvu. Jsou sladké a nesmějí mít nahořklou příchuť.
Ideální je vyrobit si rošty z pletiva tak, abychom jich mohly mít v troubě několik najednou. Během procesu můžeme rošty přeměňovat, aby se ovoce sušilo rovnoměrně. Dvířka trouby nechte pootevřená, aby jimi mohla unikat vzniklá pára.
jako pochoutku, ozdobu a ještě se často přidává do různých vánočních koláčů, čímž získávají neopakovatelnou chuť. Jeho příprava je nenáročná a odměnou vám bude neopakovatelná vůně a chuť Vánoc.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.