Super, to je ten pravý název pro goji - superpotravinu, o které ještě uslyšíme

Datum článku: 28. 2. 2014

Goji - lycium chinensis, kustovnice čínská, nebo jednoduše - goji. Goji jsou bobule červeno - oranžové barvy, které pocházejí z Asie a v těchto oblastech jsou běžnou součástí jídelníčku. Plody kustovnice se v čínské a asijské přírodní medicíně používají již staletí a jsou považovány za léčivou rostlinu, která podporuje dlouhověkost, sexuální potenci a vitalitu.

Super, to je ten pravý název pro goji - superpotravinu, o které ještě uslyšíme

Proč se považuje goji za "superpotravinu "?

Bobule obsahují 22 stopových prvků (např. železo, zinek, selen, ... ) a 18 druhů aminokyselin. Také v nich najdeme
vlákninu, 11 minerálů a v neposlední řadě jsou v ní zastoupeny vitamíny B1, B2, B6 a C. Obsah vitaminu C je vyšší než
v pomerančích. Jejich jasně červené zbarvení naznačuje bohaté zastoupení karotenoidů, a co se týče beta karotenu, jsou mnohem vydatnější než mrkev.

Jak účinkuje na lidský organismus? Účinků tohoto blahodárného ovoce je víc než dost

• goji je přirozeným zdrojem energie, podporuje dlouhověkost
• posiluje imunitní systém a má příznivý vliv na činnost střev. Také zlepšuje metabolismus tuků, a pokud máte problémy s nadváhou, goji podpoří i hubnutí
• stimuluje tvorbu bílých a červených krvinek, normalizuje krevní tlak
• má také vliv na pokožku, protože eliminuje kožní problémy

Jak se goji konzumuje?

Goji má příjemnou chuť. Může se konzumovat samostatně, ale také je skvělé pokud se přidává do jogurtů, koláčů a salátů. Čínskou specialitou je příprava čaje z goji a je možné sníst bobule po vyluhování. Pro dosáhnutí blahodárných účinků stačí sníst denně 30 gramů.

Autor: Martina Dvořáková