navíc ve spěchu, narychlo a nepravidelně. Organismus, který trpí stresem, spotřebuje více energie a mine ji rychleji, čím je nadměrně zatěžován kardiovaskulární systém. Jaká strava je tedy ideální pro člověka, který prožívá stres? A buďte k sobě upřímní, protože člověk ve stresu, to je něco podobného jako například sportovec nebo nemocný člověk, prostě se musí držet jistých stravovacích principů, aby byl fit. Přestože si to bude zpočátku vyžadovat velké úsilí, jezte pomalu a v pravidelném čase. Každé sousto důkladně rozžvýkejte. Mezi jídly nic nejezte.
Dospělý člověk by měl zkonzumovat za den 33 až 67 gramů tuků, když vycházíme ze stravy s energetickou hodnotou 2000 kalorií, přičemž konkrétní množství závisí na tělesné hmotnosti a vynaložené námahy. Z tohoto celkového množství by většinu měly tvořit nenasycené rostlinné tuky. Tuky by neměly představovat více než 30% denního energetického příjmu. Měli bychom se proto vyhýbat konzumaci tučných sýrů, másla a masa. Zvolte raději sýry na bázi tvarohu. Jezte dostatek ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin.Tyto potraviny obsahují potřebné množství vitamínů, minerálů a vlákniny.
Tyto přísady by se měly používat v malém množství - naše chuťové buňky si po určitém čase zvyknou. Říká se sice, že cukr obaluje nervy, ale vytváří i tukové polštářky. Navíc způsobuje kolísání krevního tlaku.
Vitamíny skupiny B pomáhají udržet nervovou soustavu v rovnováze a zlepšují činnost mozku. Nejdůležitější jsou vitamíny B1 (thiamin) a B6 (pyridoxin). Oba se nacházejí ve velkém množství v celozrnných obilovinách, v ovoci a zelenině, pyridoxin i v mléce, vejcích a mase. Při zvýšené potřebě vitamínu B můžete přidávat do stravy pšeničné klíčky a droždí. Vitamín C také prospívá ke zvládání stresu. Je to důležitý vitamín a jeho dobrým zdrojem jsou určité druhy ovoce a zeleniny. Důležité je konzumovat ho pravidelně, protože vitamín C se nedokáže v těle ukládat do zásoby. Proto to není třeba ani přehánět a jíst příliš mnoho ovoce a zeleniny násilím. Zbytečně se nám zprotiví a přitom nadbytečný vitamín C se z těla vyloučí. Tento vitamín obsahuje čerstvé ovoce, zejména citrusové plody, jahody a kiwi. Vhodným přírodním zdrojem jsou i některé druhy zeleniny, zejména paprika, špenát, ředkvička, čerstvý hrášek a rajčata.
Tehdy omezte příjem živočišných tuků. Snažte se jíst co nejméně mimo domov. Vyhýbejte se stravování v restauracích nebo bufetech, kde jde zejména o chuť, ne o zdraví. Chuť se dá dosáhnout různými nepříliš zdravými dochucovadly.
Někteří lidé mají větší sklon přibírat než jiní. Snažte se udržet si ideální váhu. Dozvíte se ji dnes kdekoli, v různých tabulkách, od lékaře nebo si ji můžete vypočítat na některých ze stránek o zdraví.
Myslete na to, že při jídle byste měli mít klid, soustředit se na něj a na nic jiného. Pokud možno, připravujte si jídlo doma ze surovin ze spolehlivých zdrojů. Vyvarujte se stravování ve fast foodech, je to nejčastější způsob stravování uspěchaných lidí, ale zároveň i nejškodlivější.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.