Strava pro sportovce - optimální přívod bílkovin

Datum článku: 15. 1. 2014

Optimální přívod bílkovin pro vrcholového sportovce je problém, o kterém se již dlouhou dobu diskutuje. Přitom se zastávala nejednou částečně velmi vyostřená stanoviska. Přirozeně, je zde třeba ostře rozlišovat jednotlivé druhy sportu. Ale téměř všichni sportovci mají obvykle velkou náklonnost ke stravě bohaté na bílkoviny. Podle našeho názoru je třeba, tuto náklonnost do velké míry také splnit. Výživa příliš chudá na bílkoviny stěžuje koncentrovaný výkon ve všech oblastech.

Strava pro sportovce - optimální přívod bílkovin

Pro sportovce je důležité využít obecný účinek bílkovin na povzbuzení výkonnosti

Proto se také vyžaduje bohatý přívod bílkovin. U sportovce mají bílkoviny tvořit 20-25 % přijatých kalorií. Tento podíl je už o něco vyšší než pro běžného spotřebitele a při vysoké potřebě kalorií u sportovce to představuje pozoruhodně velké množství bílkovin. Co se týká složení, i zde je výhodné, pokud živočišné bílkoviny tvoří asi dvě třetiny a rostlinné asi jednu třetinu z celkového množství. Vycházeje z uvedeného základu, podle druhu sportu je třeba brát v úvahu ještě další aspekty. Pro vytrvalce má zůstat přívod bílkovin na dolní hranici doporučených dávek. Další zvyšování zde není potřeba, protože by omezovalo uhlohydrátovou látkovou přeměnu, která je v této oblasti velmi důležitá. Při našich stravovacích zvyklostech a vzhledem na kuchyňskou přípravu určitý přívod bílkovin se totiž obvykle spojuje s příslušnou dávkou tuků. Aby se zajistil vysoký podíl uhlohydrátů ve výživě, nelze zde dále zvyšovat podíl bílkovin. Přitom se nepříznivě odráží i vysoký specifický - dynamický účinek bílkovin, pokud jsou přijímány ve větším množství, zejména při často napjaté kalorické bilanci.

Ve všech druzích sportu, kde se uplatňuje silové svalové vypětí,

je naopak možné se pohybovat více při horní hranici, tedy kolem 25 %. Toto množství bílkovin dostatečně postačuje i na případnou náhradu větší spotřeby svalových bílkovin. Ve výsostně silových druzích sportu podíl bílkovin může být ještě vyšší. Přitom se vychází z představy, že bohatý přívod zejména živočišných bílkovin podporuje navíc i potřebný růst svalů. Totéž se také vyskytuje v jiných druzích sportu, v období posilovacího tréninku, když se sportovec snaží podstatně zvýšit růst svalů. Samozřejmě vyšší sílu není možné získat pouze spotřebou bílkovin. Trénink nelze na žádný pád nahradit konzumací bílkovin. Na druhé straně, právě při silových sportech, kterým chybí jakýkoli vytrvalostní komponent, není argumentů proti velmi vysokému přívodu bílkovin, nepochybně podporujícím pohodu a psychickou připravenost těchto sportovců na výkon. Kromě toho se zde omezuje možnost ukládání tuků. Prakticky je to velmi důležité, protože tito sportovci mají často zvyk jíst podstatně více, než je množství odpovídající jejich skutečné kalorické spotřebě.

Autor: Martina Dvořáková