Strava a její významná role v prevenci onkologických chorob

Datum článku: 9. 7. 2013


Ve vánočním a novoročním období má strava v českých domácnostech jiné složení. Více sladkostí, perníků, koláčků, ořechů, česneku a oplatek, ryb a majonézových salátů či obložených chlebíčků. Kromě toho, že lidé by si měli dávat pozor na energetické hodnoty potravin, protože se během svátků méně pohybují, měli by ve stravě sledovat i podíl vitamínů a minerálních látek. Životně důležité procesy v organismu mají specifický vliv i na prevenci onkologických onemocnění. Ořechy jsou zdrojem vitaminu E, který snižuje riziko rakoviny plic a žaludku.

Strava a její významná role v prevenci onkologických chorob

Na vánoční stoly patří ovoce, které je spolu se zeleninou významným zdrojem vitamínu C,

tedy kyseliny askorbové. Ta se podílí na důležitých metabolických procesech v buňkách a ve tkáních našeho těla, odbourává toxické látky a pravděpodobně posiluje obranyschopnost organismu. Jak uvádí publikace Ligy proti rakovině (LPR) Jak se správně stravovat. Informace a rady pro veřejnost a pacienty, ukázalo se, že při stravě bohaté na vitamin C se rakovina ústní dutiny, jícnu a žaludku vyskytuje méně často, a že nemocní na rakovinu střev častěji trpí nedostatkem vitamínu C.

Nedostatečný přívod vitaminu E pravděpodobně zvyšuje riziko onemocnění

rakovinou plic, žaludku nebo střeva. Tento vitamín se k nám na Vánoce dostává častěji, a to například v podobě ořechů. Nachází se i v celozrnných obilovinách, rostlinných olejích a v listové zelenině. Lískové oříšky jsou s mlékem a mléčnými výrobky zdrojem vápníku, minerální látky potřebné nejen na stavbu kostí a zubů. Podle informací LPR se při stravě bohaté na vápník vyskytuje rakovina tlustého střeva méně často, protože vápník váže žlučové kyseliny a brání tak jejich nežádoucímu rozkladu.

Jód patří k minerálním látkám, které tělo potřebuje v malém množství

a jejich nedostatek má vážné následky. Je součástí hormonů štítné žlázy a v případě jeho nízkého přísunu se zvyšuje riziko onemocnění rakovinou štítné žlázy. Potřebné množství tohoto stopového prvku zajišťuje jodovaná kuchyňská sůl a pravidelná konzumace mořských ryb.
Ryby, maso, vejce, cibule, česnek a zejména obilí poskytují organismu i další stopový prvek selen Nedostatek selenu má podle onkologických výzkumů podporovat růst rakoviny všech orgánů, včetně kůže. Při selenu je však třeba dodržovat denní přívod od 20 do 200 mikrogramů, protože nadbytek tohoto stopového prvku škodí.

Vyvážená a zdravá strava má významnou roli v prevenci různých onemocnění,

včetně těch onkologických. Rakovina je složitý proces a nezávisí pouze od stravovacích návyků, ale existují jisté souvislosti mezi jejím vznikem a výživou.

Autor: Martina Dvořáková