Pyšní se 12-28 % tuků s 60 % podílem nenasycených mastných kyselin, které chrání tělo před následky stresu a působí preventivně proti onemocněním srdce a cév. Obsažené stopové prvky - vápník, železo, draslík, fosfor a hořčík - pomáhají při osteoporóze, dně, revmatických onemocnění. A velký podíl vlákniny (2,5 - 5,8 %) podporuje činnost trávicího traktu a chrání ho před nádorovými onemocněními.
Podle staré čínské legendy se dá ze sóji připravit až 999 jídel. Chcete shodit nějaké to kilo a máte obavy, zda není je sója příliš kalorická? Když dáte pozor, abyste ji připravili správně, pak se nemusíte bát. Vyhněte se klasickým asijským receptům, které sice vypadají lákavě, ale často bývají smažené na velkém množství tuku. Tím se nejen zvyšuje energetický obsah pokrmu, ale také se zhoršuje jeho stravitelnost. Zkuste raději přidat sóju nebo výrobky z ní do rizota, kuskusu nebo do těstovinově - zeleninového salátu. Použít můžete vařené (i konzervované) sójové boby, jakož i další sójové výrobky. Mají tu vynikající vlastnost, že ochotně přebírají vůni i chuť použitých ingrediencí. Například tofu si můžete připravit jak na slano (například s bylinkami a zeleninou), tak na sladko (s cukrem nebo medem). Je vhodné jej nejprve povařit (v zeleninovém vývaru) nebo marinovat. Ze sójového mléka si můžete připravit výborné nízkokalorické ovocné koktejly. U sójového masa můžete volit různé typy - granulát, plátky či kostky. Před přípravou ho nechte nabobtnat ve vodě, nebo ještě lépe v masném nebo zeleninovém vývaru. Po uvaření se z něj vyždímá voda a může se dále upravovat jako běžné maso. Máte raději syrovou stravu? Pak do salátu přidejte sójové výhonky. Obsahují prospěšné vitamíny enzymy a chlorofyl, který pomáhá okysličovat organismus.
Snižuje cholesterol a krevní tlak a tím i riziko onemocnění kardiovaskulárního systému. Příznivě ovlivňuje činnost trávicího ústrojí a dobře působí na nervový systém. Podle některých odborníků má však i záporné vlastnosti. Například prý může sója působit jako antikoncepce a snižuje plodnost. Může za to prý obsah přírodních fytoestrogenů, ženských pohlavních hormonů, které ale zároveň působí při prevenci rakoviny prsu. Mezi negativa patří, že obsahuje tzv. antinutrienty, které mohou mít nežádoucí vliv na trávení škrobů, cukrů a využití minerálních látek. A někteří lidé trpí alergií na její proteiny.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.