Sójové, kokosové, rýžové a ovesné mléko - už jste je ochutnali?

Datum článku: 10. 10. 2013

Rostlinné mléka jsou oblíbená zejména u lidí, kteří se ze zdravotních důvodů musí vyhýbat mléku živočišnému. Nejčastěji jde o intoleranci laktózy, alergii na mléko, nebo prostě existují lidé, kteří živočišné mléko nemají rádi.

Sójové, kokosové, rýžové a ovesné mléko - už jste je ochutnali?

Nejznámější je zřejmě sójové mléko

a mnoho lidí žije v přesvědčení, že je to zdravá a bezpečná alternativa a náhrada mléka živočišného. Sója patří k častým alergenům a proto si třeba ověřit zda ho skutečně můžeme. Dále existují mléka ovesná , rýžová , ořechová , kokosová , sezamová, mandlová. Liší se chutí a složením. Ořechová obsahují podstatně více tuku než například rýžová.

Tekutá a prášková forma rostlinného mléka?

Z výzkumů vyplynulo, že lépe chutnají tekutá rostlinná mléka a jsou i kvalitnější, ale ty práškové mají přijatelnější cenu. Obohacují se různými vitamíny a minerály, ochucují.

Sójové mléko

Vyrábí se ze sójových bobů, obsahuje dobře stravitelné bílkoviny a lecitin, který je důležitý pro metabolismus mozkových buněk, podporuje paměť, rychlost myšlení a celkovou mentální svěžest. Toto mléko je sice náhrada živočišného a koupíme ho téměř v každém obchodě, ale je třeba vědět  že kvalita by měla být přímo úměrná ceně. Většina mlék v prášku obsahuje chemické složky, konzervanty, chemicky se upravují obsažené tuky. Existují i důkazy o isoflavonech v sóji a právě ty působí na hormony štítné žlázy, která se jimi může poškodit. Je třeba si pečlivě přečíst složení mléka a upřednostňovat raději tekuté bez chemických přísad. Sójové mléko neobsahuje téměř žádný vápník, a proto se do něj přidává uměle. I navzdory všem negativům je sója považována za léčivou potravinu - pomáhá snižovat krevní tlak, zmírňuje projevy cukrovky, srdečního onemocnění, chudokrevnosti, pomáhá zlepšit trávení, má regenerační a hojivé účinky, dodává tělu živiny.

Ovesné mléko

Oves patří k výživným obilovinám s obsahem tuku 7 %.  Zasytí, a tělo ho dokáže snadno strávit. Ovesné mléko se vyrábí z ovesných vloček, má nejvyšší podíl balastních látek (rozpustné a nerozpustné vlákniny), neobsahuje cholesterol ani lepek. Obavy nemusíte mít ani ze sacharidů, protože obsahují škrob s nízkým glykemickým indexem, který navíc ještě snižuje přítomnost vlákniny.
Obsahuje vitamíny skupiny B. Pomáhá předcházet srdečně cévním onemocněním, zácpě, má regenerační účinky na nervový systém a využívá se jako pomůcka při odvykání závislostí. Rovněž působí i jako uterotonikum při ženských onemocněních a doplňkový přípravek proti impotenci. V kosmetickém průmyslu jsou známé jeho regenerační a zklidňující účinky.

Rýžové mléko

Oblíbené je hlavně ve východních zemích, kde má rýže svou tradici. Vyrábí se z uvařené, nebo i syrové rýže. Používá se na zklidnění bolavého žaludku, proti průjmu ( smícháme stejný poměr mléka a mrkvové šťávy ) . Rýžové mléko v prášku neobsahuje laktózu ani cholesterol, jsou zastoupeny jednoduché cukry a rostlinný tuk. Je vhodné zejména pro osoby s trávicími problémy protože se snadno tráví. Pije se i při bezlepkové dietě, může se přidávat do kávy, čaje, omáček. Působí na srdce, cévy a snižuje cholesterol.

Kokosové mléko

Oblíbené mléko egyptské královny Kleopatry. Ta ho pila , natírala si jím tělo a dokonce se v něm koupala. Kokos obsahuje velmi mnoho významných látek, které se starají o naše tělo z vnějšku i zevnitř. Ošetřuje citlivou a popraskanou pokožku, revitalizuje a dodává pružnost.  Obsahuje proteiny, vitamíny, minerální látky a stopové prvky, které jsou pro organismus velmi přínosné. Domácí kokosové mléko určené k pití. Strouhaný kokos z čerstvého ořechu přidáme do teplé vody v poměru 1:2 a rozmixujeme na hladkou hmotu. Můžeme ho také přecedit , abychom se zbavili suché dužiny, kterou můžeme použít jako masku na obličej.
 

Autor: Martina Dvořáková