Salát jako součást redukční diety, ale i zdravé stravy

Datum článku: 5. 9. 2013

Hlávkový salát se pěstuje ve třech typech - hlávkový, římský a ledový. Římský salát má tužší listy, podobá se spíše čínskému zelí a má mandlovou chuť, ledový salát je zase křehká varianta hlávkového salátu. Červeně zabarvený salát má oproti zelenému, větší množství karotenu.

Salát jako součást redukční diety, ale i zdravé stravy

Salát můžeme v kuchyni nahradit dalšími podobnými druhy zeleniny,

které sice nejsou salátu příbuzné, ale chuťově podobné. K těm patří různé čekanky, čekankové puky, rukola a polníček a různé druhy zelí.

Hlávkový salát

• Povzbuzuje trávení a činnost jater.
• Pomáhá odstraňovat únavu, zvyšuje svalovou výkonnost a posiluje srdce.
• Je vhodný jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, poruch trávení a onemocnění jater.
• Zlepšuje okysličení buněk i proces zužitkování bílkovin.
• Hlávkový salát obsahuje hodně vody. Dobře požvýkaný a natrávený přináší ze žaludku do střev množství vlákniny. Ta zajišťuje rychlejší pohyby střev, čímž odstraní zácpu způsobenou sníženou činností trávicího traktu.
• Vláknina obsažená v salátu má schopnost navázat a tím odstraňovat jedovaté látky a tuky.
• Salát je neodmyslitelný při jakékoli redukční dietě.
• Z vitamínů obsahuje B1, B2, B6, C, E, K , karoteny, niacin, kyselinu listovou, pantotenovou, biotin a antioxidanty.
• Z minerálních látek se v něm vyskytují hlavně železo a vápník, stopově sodík, zinek, fosfor, hořčík, draslík, mangan, chrom, selen a nikl.

Některé saláty (zejména ledový) byly specificky pěstovány tak,

aby byla odstraněna hořkost z jejich listů. Tyto saláty mají vysoký obsah vody a tak jsou méně výživné než více hořké saláty a ty s tmavšími listy.
 

Autor: Lenka Kostková