Ryby v jídelníčku zajistí dlouhověkost a pevné zdraví

Datum článku: 3. 6. 2013

Ryby, to je obrovská posila pro zdraví. Pestrý jídelníček je zárukou dobrého zdraví. To, že sem tam dokážeme z jídelníčku vyškrtnout nezdravá jídla jako hranolky, kolu a aby se neřeklo, trochu ho obohatit i o ovoce a zeleninu, nestačí. Stále se na něm objevuje málo ryb.

Ryby v jídelníčku zajistí dlouhověkost a pevné zdraví

Proč se ryby neudomácnily na našem jídelníčku tak jako vepřové a hovězí maso nebo drůbež?

Jsou lidé, kteří ryby nejedí vůbec. Svůj podíl má na tom jistě i jejich cena, která je pro mnohé ještě stále dost vysoká. Ryby jsou svým obsahem hodnotných bílkovin, v tuku rozpustných vitamínů a minerálních látek ideální potravou nejen pro svou dobrou chuť a lehkou stravitelnost, ale hlavně pro zdraví! Mnozí z nás vědí, že častější konzumací ryb a s nimi i příjmem 3-omega mastných kyselin se naše zdraví může podstatně zlepšit, a přesto tento fakt ignorujeme.

Pro srovnání a na zvážení stojí skutečnost,

že u nás v průběhu roku jedna osoba zkonzumuje sotva 4 kg rybího masa! Je to téměř o polovinu méně než u ostatních obyvatel EU. Například obyvatelé severských států Norska, Finska a Švédska se mohou pochlubit až 60 kilogramy zkonzumovaných ryb na osobu během roku. Dlouhověkost, dobrý zdravotní stav, ale i štíhlost jsou evidentní i u Japonců, kteří během roku snědí 90 kg rybího masa. Pak se cítí jako ryba ve vodě!

Nenasycené mastné kyseliny "sytí" zdravím

Tuky, zejména ty s obsahem nasycených mastných kyselin a "špatného" cholesterolu, pomalu, ale jistě působí na lidský organismus destruktivně. Hlavním zdrojem nasycených tuků jsou plnotučné mléko a výrobky z něho, mastné maso, ale i libové vepřové, v němž jsou skryté tuky. Ne všechny tuky jsou však pro lidský organismus škodlivé. Mezi takové patří tuky nenasycené. Zdrojem nenasycených tuků jsou především rostlinné oleje, které dokáží snížit hladinu "špatného" cholesterolu. Tyto oleje jsou bohaté na omega 6 -mastné kyseliny, které náš organismus přijímá v potravě v  dostatečném množství.

Nedostatkovým "zbožím" pro naše tělo i zdraví jsou však omega -3 mastné kyseliny

Jsou to nenasycené tuky, které jsou pro život člověka a jeho zdraví velmi prospěšné. Omezují možnost přilnout krevním destičkám na stěny cév, a tak zabraňují vzniku krevních sraženin. Riziko vzniku trombózy se totiž věkem zvyšuje. Stěny tepen s přibývajícími lety ztrácejí pružnost. Pokud si chceme udržet pružné a nezanesené tepny, jezme častěji ryby. Zmíněné 3- omega mastné kyseliny se ve velké míře nacházejí zejména v rybím tuku, který na rozdíl od rybího masa obsahuje o něco méně vitamínu A a D.

Ryby žijící v chladnějších vodách jsou na omega -3 mastné kyseliny bohatší

Rybí maso obsahuje hodně vitamínů A, B a D, ale i minerálních látek, jako je fosfor, draslík, železo, hořčík a vápník, stopové prvky zinek a selen. V mořských rybách je to především vysoký podíl jódu. Obsah minerálních látek závisí období výlovu ryb a jejich věku. V mořských rybách se nachází více minerálních látek než ve sladkovodních.

Všechny ryby obsahují vysoce kvalitní bílkoviny

Ryby v konzervách náš organismus navíc obohatí o vápník a fosfor, který je v jejich kostech. Malá porce 100 g ryby dodá organismu potřebnou dávku bílkovin a 415 g vápníku. Ti, kteří z různých příčin nejedí ryby vůbec, si v lékárně mohou zakoupit rybí tuk v podobě doplňku stravy s obsahem omega -3mastných kyselin.

Vliv konzumace ryb na naše zdraví

Ryby jsou bohaté na vitamíny skupiny B. Například vitamín B12 se dokáže postarat o fungování nervového systému. V dnešní hektické době je dobře fungující nervový systém velkou výhrou, protože na něj klademe stále větší nároky. Vitamín B 12 se nepřímo podílí i na tvorbě přenašečů mozkových vzruchů serotoninu a dopaminu, díky kterým se skvěle cítíme. A to přece chceme všichni. Lékaři doporučují lidem se srdečně-cévními onemocněními přijímat omega-3mastné kyseliny, které jsou v bohaté míře zastoupeny v rybím tuku a mase. Tyto kyseliny snižují riziko vzniku trombózy a zlepšují proudění krve krevními vlásečnicemi. Strava bohatá na omega -3 mastné kyseliny zvyšuje pružnost tepen a snižuje možnost jejich zúžení. O mastných kyselinách obsažených v rybím oleji se lékaři domnívají, že zabraňují mohutnění tepenných stěn a zlepšují přísun krve do srdce.

Konzumace olejnatých ryb zmírňuje některé příznaky

lupénky, a to nejen díky omega -3mastným kyselinám, ale i velkému množství vitamínu D. Vědci se shodli i v tom, že omega -3mastné kyseliny jsou nezbytné při vývoji mozku a očí.  Jejich častěji zařazení do jídelníčku doporučují především budoucím matkám. Podpůrně působí na růst plodu. Konzumace olejnatých ryb, pokud nejsou uzené, nakládané nebo solené, vede ke snížení krevního tlaku. Zabraňují degeneraci žluté skvrny v oku, která může vést ke slepotě.  Jsou také bohaté na jód, který vydatně podporuje činnost štítné žlázy.

Mořské ryby bohaté na omega -3 mastné kyseliny jsou prevencí proti rakovině

Dokáží potlačovat bujení rakovinových buněk.  Losos, pstruh, sleď, makrela, sardinky a treska by neměly chybět na jídelním lístku ani u těch lidí, kteří mají diagnózu revmatoidní artritida. Její původcem, který doprovází otoky a bolesti kloubů, je zánět. A právě omega-3mastné kyseliny jsou bohatě zastoupeny ve vzpomínaných rybách.  Všechny ryby působí pozitivně na imunitní systém.

Vegetariáni

se o ně ochuzují, vzhledem k tomu, že nekonzumují žádné maso. Zmíněné kyseliny získávají nejvíce v rostlinné podobě-ze sóji a tofu.

Z kterých ryb si vybrat?

Losos
má vynikající růžové a pevné maso bez malých kostí. Vynikající jsou hluboko zmrazené filé podkovičky z masa lososa, které stačí jen krátce opéct .
Makrela
malá tlustá ryba. Dostat ji čerstvou nebo upravenou na různé způsoby-marinované nebo uzené jako uzenáče, zavináče, pečenáče.
Sleď
tlustá ryba, prodává se především konzervovaná nebo uzená. Má šťavnaté tučné maso a snadno odstranitelné kosti. Nevýhodou je silná rybí chuť, trochu připomínající rybí tuk. Hodí se na grilování, pečení, uzení.
Pstruh mořský
patří do rodiny lososovitých ryb. Často se prodává jako náhrada lososa. Má velmi podobnou chuť masa jako losos, takže se i stejně upravuje.
Treska
jedna z nejčastěji kupovaných ryb. Tresky mají bílé, méně tučné maso. U nás je můžete koupit často ve formě filé. Známá jsou i tresčí játra.
Tuňák
vyskytuje se ve všech mořích. Prodává se především konzervovaný, ale výborný je i čerstvý.
Sardinky a šproty
malé ryby ostře chutnající masem. Existuje mnoho druhů. Nejvíce se prodávají v konzervách. Čerstvé sardinky se pečou, smaží nebo grilují, šproty se prodávají konzervované nebo uzené v oleji, jedí se celé.
Halibut
patří k nejdražším rybám, vzácný je pro své chutné, pevné bílé maso. Prodává se jako filé, hodí se na smažení, vaření nebo grilování.
Mořský úhoř
vypadá stejně jako úhoř říční. Má měkké, ale dost tučné maso. Prodává se celý, i jako filé nebo uzený. Mnozí ho považují za velkou delikatesu.

Autor: Martina Dvořáková