Nejlépe je na tom kapří maso, ryby totiž po vylovení stráví ještě nějaký čas v sádce a tam se detoxikují. Ani právě vylovené ryby ale nejsou pro lidské zdraví ohrožující. Ačkoli tyto ryby ve svém těle cyanotoxiny a microcystiny obsahují, nejedná se o překročení limitu, když by mohlo být ohroženo zdraví člověka. Sinice ale ovlivňují zdravotní a produkční stav ryb, narušují jejich imunitu. Zejména mladé a ještě nevyvinuté ryby ve vodě postižené sinicemi častěji hynou. Toxiny produkované sinicemi mohou také způsobit poruchy chování zvířat.
Proto například na Vánoce nemusíme mít strach, že se na štědrovečerní stůl dostane kapr, jehož konzumace by se přinesla zdravotní problémy. Po přesazení ryb do čisté vody se toxiny do prosince vyplaví a hygienická kvalita masa zůstává.
Zvyšuje se obsah vody a mění se složení mastných kyselin. Rybí maso obecně má řadu blahodárných účinků na lidský organismus, toxické látky ze sinic tyto účinky významně znehodnocují.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.