Z botanického hlediska jsou považována za ovoce, ale v kulinářství se využívají na slano i sladko a zařazují se mezi zeleninu. Nejlepší jsou zralá a neočištěná, protože ve slupce je nejvíce vitamínů. Obsahují červené barvivo a lykopen, který aktivizuje enzymy chránící organismus před vznikem nádorů, dokonce zastavuje jejich růst.
který testovali na pacientech se srdečním onemocněním. Jedna tableta obsahovala tolik lykopenu, kolik obsahuje přibližně 3 kg rajčat. Výsledky ukázaly, že za dva měsíce dokonale vyčistila tepny od všech škodlivých tuků. Vědecký výzkum složení stravy poukázal na to, že vůbec nejnižší výskyt vysoce zhoubného nádoru prostaty byl prokázán ve Středomoří, hlavně v Řecku a Itálii, kde se rajčata jedí v podstatě denně. Kombinují se s různými bylinkami, které v sobě také ukrývají doslova vitamínové poklady. Tam, kde se rajčata konzumují méně, riziko rakoviny prostaty dramaticky stoupá.
Draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo, vitamín C a B1. Jedno středně velké rajče obsahuje asi 3 mg lykopenu, nejvíce ho je v tenké vrstvě pod slupkou. Nezničí se ani tepelnou úpravou, právě naopak. V kečupu ho je asi 5 krát více než v syrových plodech. Tento zázračný enzym je rozpustný v tucích. Kombinace těchto látek pozitivně působí ke všemu napsanému i při ochraně očí a plic, mají močopudné účinky, čímž napomáhají revmatikům a diabetikům. Také pomáhají i proti zácpě. Osoby s vysokým tlakem by si měli dávat pozor, protože podle některých studií působí i na tlak.
Od prvních odrůd rajčat se jejich pěstitelské experimenty posunuly dopředu. Existuje množství odrůd, tvarů, velikostí, barev ale i chutí. Pokud si chceme dlouhodobě udržet zdravý vzhled a mladistvou pleť bez vrásek, je třeba pít ráno tomatovou šťávu. Nejlepší je čerstvá, ale i z obchodu určitě není na škodu, ale je třeba sledovat obsah sodíku, který by měl být co nejnižší. Rozpouští sraženiny v žilách, čím nás chrání před trombózou.
Rajčata omyjeme, spaříme, oloupeme a pokrájíme na kousky. Osolíme, ochutíme kořením, přidáme trošku oleje, cukru podle chuti a dále vaříme do měkka. Takto připravená směs je zaručenou vitamínovou bombou. Můžeme je konzumovat s tmavým chlebem nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.