Důsledné rozkousání je prvním předpokladem dobrého trávení a vstřebávání. Pokud se potrava důkladně nerozkouše, nemůže probíhat kvalitní enzymické působení v dalších částech trávicí trubice a tedy mnoho látek, včetně minerálů, uniká zase ven. Naše slinivka působí na stravu jako homeopatické ředění a zuby jako „umožňovač“. Čím více stravu rozkoušou a prosliní, tím účinněji bude naše strava působit jako ten nejlepší a nejúčinnější homeopatický lék. Stravu nepřeceňujme ale ani nepodceňujme.
Každý člověk je jiný, a proto neexistuje návod na frekvenci čas a množství jídla. To si musíte odpozorovat sami na sobě. Někomu vyhovuje jíst pouze 3x denně, někdo víc. I když ideální je jíst pět až sedm malých porcí denně, někdo to prostě nemusí, necítí se při takovém způsobu dobře. Takže i vzácnější frekvenci lze tolerovat. Ale určitě ani jeden člověk by neměl jíst na noc, tedy alespoň 3 až 4 hodiny před spaním. Každé večerní jídlo živí špatné buňky, zatímco ty dobré odpočívají. Ale ani déle nejíst před spaním není dobré, to jdete vlastně spát hladoví a spánek není kvalitní. Nic se nemá přehánět. Takhle to řadí některé typy diet, sníst poslední jídlo řekněme o třetí odpoledne. To je strašné! Především jste totálně vyhladovělí před spaním a váš organismus přímo piští po jídle, kromě toho je to ideální cesta k jojo efektu, protože toto se nedá vydržet nastálo.
Staré přísloví říká, že se máme nasytit pouze zpola, totéž platí o pití, tedy zřejmě alkoholu. I to nejkvalitnější jídlo, pokud ho máme v těle přebytek, nadělá spíše špatně než dobře. Největší chybou je přijít domů a vybílit ledničku.
To věděli již naši předkové. Nezapomínejte na ni, je v naší moderní době dost zanedbaná. Uvařte si zeleninovou polévku z různých druhů. Takovou polévku si můžete dát dokonce k snídani, nastartuje vaše trávení do nového dne a dodá vám energii bez velkého zatížení trávení. Lidé s oblibou snídají vajíčka se slaninou, toto těžké jídlo však nutí váš organismus vynaložit mnoho energie na trávení, takže energie na další činnosti je poměrně omezená. Polévku si můžete dát klidně i 2x denně. Přináší tekutiny a potřebné minerály. Jarní zeleninu ani není třeba dlouho vařit, takže taková polévka je hotová raz dva.
Každé jídlo třeba jíst v klidu, pokud možno v pěkném prostředí a beze spěchu. Je velkou chybou jíst při chůzi, při práci nebo při rozčilení. Při všech těchto činnostech je náš vegetativní systém velmi zaměstnaný a energie se přesouvá jinam. Takto přijaté jídlo není dostatečně rozložené, zpracované ani vstřebané. Co to pomůže, že zaženeme hlad, když si z toho naše tělo vezme pouze cukry a tuky, které nám velmi neprospívají. Nemyslete si , že kultura stolování je přežitek. Každá činnost by měla být prováděna s láskou a měly by se na ni soustředit všechny myšlenky. Tedy to platí i pro jídlo. Při jídle se soustřeďte pouze na jídlo, neberte k němu ani knihy, časopisy či televizor. Toto vše odvádí vaši pozornost od jídla a často má za následek velké množství snědené potravy.
To znamená, že nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili. Ale k tomu, abychom žili kvalitně, je potřebná dobrá strava. Zvolená rozumná střední cesta je asi tou nejlepší i ve spojení se stravou.
Na první pohled se stravou nesouvisejí, ale přece jen, když se nad tím zamyslíte, skutečně tomu tak není? Jak jinak nazvete pocit, který cítíte, když máme tak akorát naplněné bříško něčím skutečně chutným a příjemným? Dobré jídlo je schopné přivodit pocit štěstí a radosti podobně jako pohyb, vyplavující endorfiny.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.