Proteinové tyčinky si můžete jednoduše vyrobit i bez pečení

Datum článku: 23. 6. 2016

Proteinové tyčinky jsou rychlou alternativou zdravé svačinky. Určitě jsou lepší variantou, než jídlo typu baget a hamburgerů. Ale ani proteinové tyčinky samy o sobě nejsou zárukou kvalitní výživy. Je třeba si dobře přečíst složení na obalu a zjistit, jestli ten který výrobek není jen přeslazeným a bezcenným zdrojem kalorií. Ideální je, pokud máte čas a chuť, si takové tyčinky sami vyrobit. Zárukou kvality tyčinky totiž často není ani její cena, ani renomovaný výrobce.

proteinové tyčinky, zdraví, bílkoviny, sport, hubnutí, kalorie, sacharidy

Jak vybrat tu správnou tyčinku

Můžete si totiž vybrat zcela nevhodnou, nebo takovou, kterou můžete jíst i každý den a tím nahradit nějaké jedno jídlo dne. Nejprve potřebujete vědět, že ne každá tyčinka má stejnou funkci - některé vám pomáhají zregenerovat vaše svalstvo a zpevnit ho, druhé zase fungují jako plná náhrada stravy, když se snažíte spálit nadbytečný tuk.

Celkový počet kalorií

Pokud dodržujete nějakou nízkokalorickou dietu, tak proteinová tyčinka často nebude ideálním řešením. Při přísném dodržování diety není vhodné příliš často "odbíhat" k něčemu sladkému, na první pohled vhodnému jako jsou proteinové a energetické tyčinky. Pokud se už ale občas pro nějakou rozhodnete, tak se podívejte na obal tyčinky na celkový počet kalorií v dané tyčince. Pokud se snažíte zhubnout, tak tyčinka s příliš vysokou celkovou energetickou hodnotou nebude vhodná a raději zkuste vybrat jinou. Důležitým faktem je, že taková tyčinka vás nezasytí natolik jako kvalitní bílkovino-sacharidové jídlo. Tyčinka má příliš mnoho kalorií v malém množství. Po jejím snědení to nepotrvá dlouho a zase budete chtít jíst. Pokud je ale vaším cílem budování svalové hmoty, cvičíte každý tak, jak byste měli, tak taková tyčinka může být ideálním snackem pro doplnění energie a bílkovin. Proto se rozhodujte dle vašeho cíli: Dívejte se na celkový příjem kalorií a pokud jste v dietě, zvolte méně kalorickou tyčinku, pokud budujete svalstvo, tak tyčinka s vyšším množstvím kalorií nebude překážet.

Celkový počet sacharidů

Jeden z podstatných faktorů při výběru proteinové tyčinky je obsah sacharidů. Tato hodnota se může velmi hýbat u každé tyčinky, dokonce i jeden druh tyčinky může mít různý počet kalorií v závislosti na příchuti. Pro toho, kdo chce zhubnout, tak tyčinky s vyšším počtem sacharidů než 30g v jedné dávce není vhodná. Také je třeba vidět nejen celkový počet sacharidů, ale z tohoto množství i počet jednoduchých sacharidů - čím vyšší množství, tím hůře pro vaši dietu. Pokud si dáváte tyčinku po tréninku, tak vyšší množství sacharidů nebude takový problém. Ale i zde se budete muset dívat na kombinaci vyššího množství sacharidů a nižšího množství tuků, pokud chcete zhubnout

Celkový obsah tuku

Obsah tuku je také nezanedbatelným kritériem při výběru tyčinek: Je třeba vidět nejen jejich množství ale i zdroj takových tuků. Není však úplně ideální, vybírat si nízkotučné tyčinky nebo maximálně odtučněné, i tyčinka by měla mít nějaké vhodné tuky. Tuk totiž zpomalí uvolňování sacharidů do krevního oběhu. Sledujte obsah nasycených tuků s cílem udržet je tak nízko, jak se jen dá. Pokud je to ale možné, tak ideálním řešením je upéct si jednoduchým způsobem vlastní proteinové tyčinky s vhodnými tuky. Jejich příprava je opravdu jednoduchá.

Množství a zdroj bílkovin

Sledujte, zda vaše tyčinka má dostatečné množství bílkovin. Je třeba si hlavně prohlédnout poměr bílkovin vůči sacharidům, kde bílkoviny musí mít výrazně vyšší hodnotu. Pokud je tam vysoký podíl sacharidů vůči bílkovinám, tak to, co držíte v ruce, se nemůže jmenovat proteinová tyčinka ale například cereální snack. Výrobce vás tak může lehce oklamat. Ideálním poměrem je 2: 1 bílkoviny vůči sacharidům. Také nejlepším zdrojem bílkovin by měl být syrovátkový protein a ne levný sójový. Další faktory, které vás mohou ovlivnit je podíl náhradních sladidel, syntetických barev a dochucovadel. Čím méně, tím lépe. Čím jednodušší složení, tím lépe pro vás. Nebo ještě lépe, upečte si tyčinky sami.

Proteinové tyčinky se stevií

Ingredience: 450g vaječných bílků; 4dcl odtučněného mléka; 300g ovesných vloček; 100g čokoládového proteinu; 3 čajové lžičky instantní kávy; 50g kokosové moučky; stévie; 20g celých mandlí; 30g celých lískových oříšků; 2 čajové lžičky mleté ​​skořice; 50g vysokoprocentních čokolády.

  • Postup

Vše dáme dohromady do mixéru, kromě čokolády, alespoň 2 litrového. Promixujeme to do hladka. Troubu rozpálíme zatím na 200 stupňů, na plech použijeme pečící papír nebo silikonovou fólii. Vylijeme směs na plech, vložíme do trouby a snížíme teplotu na 100 stupňů. Pečeme asi 20 minut. Plech vyjmeme, nakrájíme na tyčinky a necháme vychladnout. Zatím rozpustíme čokoládu v hrnku a pak v tak roztáté čokoládě máčíme tyčinky, případně čokoládou polijeme tyčinky.T yčinky necháme uschnout a můžeme je skladovat 6 dní v chladničce.

Proteinové tyčinky bez pečení

Ingredience: půl šálku arašídového másla; čtvrt šálku jemných ovesných vloček; 2 polévkové lžíce práškového kakaa; 1 polévková lžíce medu; 2 polévkové lžíce neosolených a nepražených arašídů; 2 odměrky proteinovového prášku; voda.

  • Postup

Smícháme v misce arašídové máslo, med, práškové kakao dohladka. Pak přidáme do toho ovesné vločky, proteinový prášek a arašídy, případně trochu vody, pokud je směs až příliš hustá. Měla by vzniknout nelepivá, lesklá masa. Směs si rozložíme do zapékací mísy, kterou vyložíme potravinovou fólií a zakryjeme s ní i vrch.Tyčinky dáme zchladit do mrazničky na 30 až 40 minut. Po vychlazení je nakrájíme na tyčinky. Tyčinky se dají také tvarovat v ruce, ale tvar tyčinky drží nejlepší vychlazené. Tyčinky skladujeme v ledničce, zkonzumujeme je nejpozději do dvou dnů.
 

Autor: Martina Dvořáková