Prodloužení života dodržováním sedmi zásad

Datum článku: 17. 9. 2013

Délku života si můžeme trošičku ovlivnit svým způsobem života. Samozřejmě, že do délky života zasahuje mnoho komponentů (nyní nemluvíme samozřejmě o nehodách a násilných úmrtích). Kromě způsobu života má na jeho délku vliv i genetika, vrozené choroby a sklon k jistým chorobám. Ale přesto můžete si i vy pomoci. Tento jídelníček optimalizuje množství a složení stravy, které je pro náš organismus zdravé a lze jím také předejít mnohým, zejména civilizačním chorobám. A hlavně to není žádná dieta, ale vyvážená strava.

Prodloužení života dodržováním sedmi zásad

1. Snižte příjem kalorií

Největší množství kalorií najdeme v cukrovinkách. Jídelníček bohatý na živiny s nízkým obsahem kalorií brání z 84% všem základním genetickým změnám, ke kterým dochází s postupujícím věkem. Když říkáme "bohatý na živiny", myslíme tím založen převážně na ovoci a zelenině a celozrnných sacharidech, v nichž je jen malý obsah ostatních látek. Už snížení o 52 % příjmu kalorií člověku prospěje ku zdraví. Představuje to u žen příjem 1 500 kalorií na den a u mužů 2 000 kalorií.

2. Jezte méně tuků

Oblíbené hranolky nahraďte vařenými bramborami. Z tuků by mělo pocházet maximálně 30 % vaší denní spotřeby kalorií. Z těchto 30 % pak méně než jedna třetina by měla patřit k tukům nasyceným. Nízkotučná dieta snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku a může snížit i riziko rakoviny prsu, vaječníků a prostaty. Snížení příjmu tuku vám v průměru prodlouží život o 13 let.

3. Méně cukru

Omezte cukr, nebo ho alespoň zkuste nahradit zdravějším hnědým cukrem. Denně byste neměli sníst více než 40 g cukru. Cukr není pouze zdrojem volných radikálů, ale zvyšuje riziko vzniku diabetu typu II, což vám může zkrátit život o 15 let.

4. Pět porcí ovoce a zeleniny denně

Nezapomeňte si každý den na svačinu a svačinu přibalit ovoce a zeleninu. Ovoce a zelenina poskytují nejlepší obranu proti volným radikálům a předpokládá se, že tento denní přísun ovoce a zeleniny může prodloužit život až o 15 let. Mezi deset nejsilnějších ovocných antioxidantů patří švestky, i sušené, rozinky, borůvky, ostružiny, jahody, maliny, pomeranče, tmavé hroznové víno a třešně. Ze zeleniny je to kapusta, růžičková kapusta, výhonky vojtěšky, brokolice, řepa, červená paprika, cibule, kukuřice a lilky.

5. Vegetariánství

Maso z vašeho jídelníčku nemusí vymizet úplně, nahraďte ho například zdravější rybou - lososem nebo tuňákem. Vegetariáni žijí zpravidla déle než masožravci, cca o 7 let. Nemusíte celkem přestat jíst maso, ale omezte jej a jezte pouze kvalitní maso.

6. Čaj

Denní šálek kvalitního čaje vám náramně prospěje. Čaj je další způsob, jak dostat do organismu antioxidační činidla. Dva šálky čaje denně prodlouží život nejméně o 3 roky. Zelený i černý čaj působí blahodárně. Celkově dostatečný pitný režim prospívá vyplavování škodlivin z těla, pokud nejde o slazené a sycené nápoje.

7. Česnek

Česnek má antioxidační vlastnosti. Pokud budete každý den od svých třiceti let brát česnekový výtažek, vaše srdce se bude chovat jako o 13 let mladší. Důvodem je skutečnost, že jak srdce stárne, okolní tepny tvrdnou. To zpomaluje rychlost, s níž je krev rozháněna do organismu a zvyšuje se riziko infarktu. Česnek zřejmě proces tuhnutí zastavuje, zřejmě i vzhledem ke své antioxidační schopnosti.

Zkuste se držet těchto několika zásad a uvidíte, že se budete i lépe cítit!

Autor: Lenka Kostková