Probiotika - bakterie pro život ve zdraví

Datum článku: 8. 1. 2014

Podívejme se nejdříve na náš zažívací trakt. V obsahu našeho žaludku naleznete v 1 ml tolik bakterií, kolik je například obyvatel Prahy. Čím hlouběji byste do trávicího traktu postupovali, tím více bakterií byste našli. Číslo zní děsivě, ale pokud je vše v pořádku, převážná většina těchto bakterií je z těch " dobrých ", konkrétně asi 85 %. Zbytek jsou ty špatné. Pokud jsou dobré bakterie v takové silné převaze, nic vám nehrozí, proti takové přesile zlé bakterie nic nezmohou. Ale tato rovnováha bývá přerušovaná, a to zejména onemocněními, špatným stravováním, stresem. Proto si, v takových případech, můžeme ohrožený stav našeho žaludku vylepšit probiotiky.

Probiotika - bakterie pro život ve zdraví

Slovo probiotikum je odvozeno od latinského slova pro - příznivý a bios - život

Nazýváme je také dobré bakterie. Zní to trochu divně, jak může být bakterie dobrá? Když se v zažívacím traktu objeví nerovnováha a vy se rozhodnete nasadit probiotika, začne se boj proti zlým bakteriím. Postupně je vytlačí do té míry, že nastane opět prospěšná nadvláda dobrých bakterií. Aby byla probiotika úspěšná, je třeba mít i správnou stravu. Tou jsou pro ně tzv. prebiotika. Bývají to složené sacharidy, pro člověka nestravitelné, které dávají probiotickým bakteriím potravu. Jako odpadní produkt pak vznikají organické kyseliny, které fungují jako zdroj energie pro buňky stěn střev.

Trávení souvisí s trávicím traktem, trávicím ústrojím, a to je místo, kde se odvíjí až 70 % naší imunity

Právě na této části našeho těla závisí, jak budeme odolní vůči nemocem, alergiím, ekzémům, zánětem tlustého střeva i močových cest, kvasinkovým infekcím. Také vyvažují negativní důsledky užívání antibiotik, které sice léčí, ale zároveň dost poškozují náš žaludek. Probiotika by se měla vlastně užívat vždy, když užíváte antibiotika. A také pokud plánujete cestu do exotických zemí, mohou vám pomoci vypořádat se s jejich ne vždy dostatečně hygienicky ošetřenými potravinami.

Potraviny

Probiotika si můžete pořídit i v lékárně, ale vše je mnohem lepší a zdravější, když se  nachází ve své přirozené formě. Jsou to především kysané mléčné výrobky, ale také kysané zelí, kyselé okurky, listová zelenina či cibule. Ubližuje jim příliš vysoká konzumace masa, takže i toto můžete ovlivnit tak, že maso budete jíst v rozumné míře. Při nadbytku masa dochází v trávicím traktu k hnilobným procesům, při kterých vznikají toxické látky, které zvyšují riziko vzniku rakoviny. Pokud nemá rádi ani jeden z uvedených zdrojů, musíte sáhnout po potravinových doplňcích. Nedoporučujeme však kupovat je bezhlavě a ty nejkvalitnější dostanete pouze na lékařský předpis, protože už mají status léku. Ale i tak je dobré poradit se i při volně prodejných produktech s lékařem.

Děti

A co děti? Potřebují je i oni? Ano, a to především oni, protože jejich střevní mikroflóra, a tedy i imunita ještě není tak vyvážená jako u dospělých. Doporučuje se dodávat tělu probiotika zejména v období těhotenství, při narození by už děťátko mělo mít o imunitu postaráno. Děti, narozené císařským řezem a nekojené děti, by měly dostávat probiotika i po narození. Ale opět doporučujeme přirozenou formu - mléko, dětská výživa.
 

Autor: Lenka Kostková