Příjem tuků by se měl řídit třetinovým pravidlem

Datum článku: 26. 2. 2014

Obsahují dvojnásobek energie než jiné živiny, proto mají v lidském těle nezastupitelné místo. Mnoho lidí z jejich konzumace nemá nejlepší pocity. Je třeba mít na paměti, že tělo se bez tuků neobejde. Při úplném vyloučení tuků z jídelníčku hrozí nedostatečné zásobení organismu v tuku rozpustných vitamínů, výkyvy hladiny hormonů a oslabení celkové imunity organismu. Také fungují, jako rezerva koncentrované energie a tepelně izolují tělo člověka. Cholesterol, právě jeho korektní hladinu pomáhá ve význačné míře udržovat pod kontrolou správná výživa a správný výběr konzumovaných tuků.

Příjem tuků by se měl řídit třetinovým pravidlem

Tuky jsou jednou ze základních složek potravy

Dodávají organismu požadovanou energii a zároveň jsou nezbytné pro optimální chod důležitých funkcí v těle. Bez nenasycených tzv. dobrých tuků se organismus neobejde. Prostřednictvím těchto tuků se do těla vstřebávají vitaminy A, D, E a K. Zároveň jsou nápomocné při úpravě hladiny cholesterolu v krvi, snižují riziko vzniku krevních sraženin, mají pozitivní vliv na zlepšení paměti a v neposlední řadě pokožku těla udržují v mladistvém stavu. Z těchto tuků nenaberete na váze, pokud to s jejich konzumací nepřeženete. Co je velmi pozitivní, navozují dlouhodobý pocit sytosti.

Příjem tuků by měl představovat 25 až 30 % z celkového denního příjmu energie,

ale neměl by klesnout pod 20 %, aby organismus nestrádal. Jeden gram tuku dodá tělu více než dvojnásobek energie ve srovnání s jedním gramem sacharidů nebo bílkovin. Setkali jste se již s třetinovým pravidlem konzumace tuků?  Je to velmi jednoduché.
• Podstatné však není jen množství, ale i struktura přijatých tuků.  Na tvorbu energie z celkového denního příjmu se mají podílet z 1 / 3 přijatých tuků nasycené mastné kyseliny, nebo špatné tuky. Nasycené mastné kyseliny jsou to tuky živočišného původu, jako je máslo, sádlo, slanina, škvarky, mléčné výrobky, tučné maso a masné výrobky (salámy, klobásy, paštiky aj.). Do této skupiny se řadí i kokosový a palmový olej.
• Druhou třetinu by měly tvořit zdravé mono nenasycené mastné kyseliny. Tuto skupinu zastupuje rostlinný olivový olej, také různé druhy ořechů a semen.
• Poslední třetinou tuků, které by měly být zastoupeny v denním jídelníčku, jsou polynenasycené mastné kyseliny. Zde jsou zařazeny některé druhy rostlinných olejů například slunečnicový a řepkový, ořechy (ne arašídy), ryby jako je losos, sleď, makrela, tuňák, sardinky (ne pangasius ).

Pozor na skryté tuky, ty jsou obsaženy skoro ve všech potravinách

Ať už je to masný, mléčný, pekařský výrobek, čokoláda, sladkost, hotové jídlo, nebo jídla rychlého občerstvení. Právě skryté tuky představují velkého škůdce na zdraví a postavě, aniž by si to jedinec uvědomil. I když právě nejste zastáncem počítání kalorií, při výběru potravin stojí za to prohlédnout si obal a hlavně energetickou hodnotu výrobku a jeho složení. Mnozí budou jistě překvapeni, co obsahuje a jakou má energetickou hodnotu. Možná se i takovýmto jednoduchým způsobem vyvarujete nezdravému způsobu života a svůj denní příjem tuků udržíte v požadovaném, ale i správném množství.
 

Autor: Martina Dvořáková