Rovněž se předpokládá, že 35% případů rakoviny by se možná zabránilo vhodnou stravou. Odborníci se shodují na tom, že je třeba změnit současný způsob stravování. Změna ve výživě samozřejmě nepůsobí jako všelék, ale špatné stravovací návyky mohou v každém případě špatně ovlivnit váš zdravotní stav. Stravovací návyky se dědí z generace na generaci. Děti jedí to, co dospělí a jídelníček z dětství zase přinášejí do svých rodin. Ani bohaté země si nemohou dovolit stále rostoucí náklady na zdravotní péči, založenou na lécích a moderní lékařské technologii. Za poškozené zdraví těžce platí jedinci i celé rodiny.
Zemědělci (zejména západní) dávají přednost rychlému návratu investic, a proto se rozhodují pro průmyslové farmaření, doprovázené nadměrným používáním umělých hnojiv a dalších chemických prostředků. Tato metoda sice zvyšuje produkci potravin, ale současně záporně ovlivňuje jejich kvalitu. A také vytlačují z trhu ty, kteří se snaží pěstovat tak jako je to třeba, což je však samozřejmě dražší a pomalejší, a když množství lidí nemá dostatek peněz, upřednostňuje zahraniční levnější produkty, i když mnozí ve skrytu duše dobře vědí, že si vlastně ubližují.
Vidíme tam výživově nehodnotné produkty nebo množství vitamínových a podobných prostředků, které nás podle nich udrží snad i stoleté a zdravé. Na propagaci plnohodnotné stravy zbývá málo prostředků. Místo, aby stát povzbuzoval zemědělce k produkci biologicky pěstovaných potravin a vynakládal více peněz na zdravotní osvětu, přenáší odpovědnost za zdravotní stav populace na individuální výběr potravy.
Asi si vážíme sami sebe tak málo, že nám ani nestojí za to dbát na správnou výživu a s láskou a rozumem si všímat, co jíme. Obojí potřebujeme, pokud chceme zdravě žít. Bez jídla, jakož i bez lásky umíráme, se špatně zvoleným jídlem a pochybnou láskou se nemůžeme rozvíjet.
Vztah k jídlu nemusí být zřejmý na první pohled, ale může nám o člověku hodně říci. Potrava a způsob, jak jíme, se odráží v našem postoji k okolnímu světu, k partnerovi, k sexu a duševnímu životu. Naše sváteční dny se často téměř neliší těch obyčejných. Chuť na přebytek masa a sladkostí, na komplikovaná tučná jídla se podobá touze po materiálního bohatství tohoto světa. Ještě nikdy si lidé tak málo neuvědomovali svou duchovní dimenzi.
jak se cítíme fyzicky, duchovně i intelektuálně.
tělesné stavbě, chuti, ročnímu období, denní době a velký význam připisuje kombinaci potravin - ať jsou lehké nebo těžké, syrové nebo tepelně upravené, tekuté nebo pevné, zahřejí či ochladí.
klade důraz na barvu a vzhled pokrmů a na úctu, s jakou potraviny pěstujeme, připravujeme, podáváme a jíme.
luštěniny, semínka a zeleninu, doplněnou jen malým množstvím potravin ze silné skupiny "jin" - cukr, alkohol, káva a čaj a silné "jang" - maso, vejce,sůl,...
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.