Prevence rakoviny - zdravá strava

Datum článku: 22. 8. 2013

Jakkoliv se o sebe dobře staráte, tak či onak můžete onemocnět. Pokud však budete pozorně sledovat vnitřní signály svého těla a mysli, podaří se vám onemocnění včas rozpoznat a pozitivně na něj reagovat. Bylo prokázáno, že celá řada onemocnění, jako například obezita, infarkt myokardu, mozková mrtvice, cukrovka, žlučníkové kameny, rakovina střeva nebo prsu a další nemoci úzce souvisí se skladbou stravy. Právě těmto chorobám je možné správnou výživou do určité míry předejít.

Prevence rakoviny - zdravá strava

Odhaduje se, že v USA umírají tři lidé ze čtyř na nemoci související s výživou

Rovněž se předpokládá, že 35% případů rakoviny by se možná zabránilo vhodnou stravou. Odborníci se shodují na tom, že je třeba změnit současný způsob stravování. Změna ve výživě samozřejmě nepůsobí jako všelék, ale špatné stravovací návyky mohou v každém případě špatně ovlivnit váš zdravotní stav. Stravovací návyky se dědí z generace na generaci. Děti jedí to, co dospělí a jídelníček z dětství zase přinášejí do svých rodin. Ani bohaté země si nemohou dovolit stále rostoucí náklady na zdravotní péči, založenou na lécích a moderní lékařské technologii. Za poškozené zdraví těžce platí jedinci i celé rodiny.

Žijeme ve století, které je silně ovlivněno tržnými mechanismy

Zemědělci (zejména západní) dávají přednost rychlému návratu investic, a proto se rozhodují pro průmyslové farmaření, doprovázené nadměrným používáním umělých hnojiv a dalších chemických prostředků. Tato metoda sice zvyšuje produkci potravin, ale současně záporně ovlivňuje jejich kvalitu. A také vytlačují z trhu ty, kteří se snaží pěstovat tak jako je to třeba, což je však samozřejmě dražší a pomalejší, a když množství lidí nemá dostatek peněz, upřednostňuje zahraniční levnější produkty, i když mnozí ve skrytu duše dobře vědí, že si vlastně ubližují.

I reklama nás ovlivňuje k výběru potravin, které se zdravou výživou nemají nic společného

Vidíme tam výživově nehodnotné produkty nebo množství vitamínových a podobných prostředků, které nás podle nich udrží snad i stoleté a zdravé. Na propagaci plnohodnotné stravy zbývá málo prostředků. Místo, aby stát povzbuzoval zemědělce k produkci biologicky pěstovaných potravin a vynakládal více peněz na zdravotní osvětu, přenáší odpovědnost za zdravotní stav populace na individuální výběr potravy.

Musíme se daleko pečlivěji dívat na to, co se kolem nás děje

Asi si vážíme sami sebe tak málo, že nám ani nestojí za to dbát na správnou výživu a s láskou a rozumem si všímat, co jíme. Obojí potřebujeme, pokud chceme zdravě žít. Bez jídla, jakož i bez lásky umíráme, se špatně zvoleným jídlem a pochybnou láskou se nemůžeme rozvíjet.

Vztah k jídlu

Vztah k jídlu nemusí být zřejmý na první pohled, ale může nám o člověku hodně říci. Potrava a způsob, jak jíme, se odráží v našem postoji k okolnímu světu, k partnerovi, k sexu a duševnímu životu. Naše sváteční dny se často téměř neliší těch obyčejných. Chuť na přebytek masa a sladkostí, na komplikovaná tučná jídla se podobá touze po materiálního bohatství tohoto světa. Ještě nikdy si lidé tak málo neuvědomovali svou duchovní dimenzi.

Starověká moudrost říká, že stravou můžeme ovlivnit to,

jak se cítíme fyzicky, duchovně i intelektuálně.

Ajurvédská medicína například přizpůsobuje stravu individuálně typu člověka,

tělesné stavbě, chuti, ročnímu období, denní době a velký význam připisuje kombinaci potravin - ať jsou lehké nebo těžké, syrové nebo tepelně upravené, tekuté nebo pevné, zahřejí či ochladí.

Šintoismus zase podtrhuje důležitost jednoty s přírodou,

klade důraz na barvu a vzhled pokrmů a na úctu, s jakou potraviny pěstujeme, připravujeme, podáváme a jíme.

Makrobiotika doporučuje vyváženou stravu zahrnující celozrnné obiloviny,

luštěniny, semínka a zeleninu, doplněnou jen malým množstvím potravin ze silné skupiny "jin" - cukr, alkohol, káva a čaj a silné "jang" - maso, vejce,sůl,...
 

Autor: Lenka Kostková