Potraviny znehodnocují plísně, které jsou i velmi zdraví škodlivé

Datum článku: 20. 2. 2014

Velmi nesprávné a zdraví škodlivé je seškrábnout plíseň z džemu, ovoce, pekařských výrobků a zkonzumovat je. V takovém případě hrozí poškození jater, ledvin, nebo jiné chronické onemocnění. Samozřejmě komplikace nenastávají ze dne na den.  Plísním se daří při vyšších teplotách, ale mohou růst i v chladu.

Potraviny znehodnocují plísně, které jsou i velmi zdraví škodlivé

Obvykle se dojídají jídla a výrobky proto, že je nechceme vyhodit,

je to škoda a stáli nás finance, kterých asi nikdo nemá nazbyt.  V tomto případě je to slabý argument, když si vědomě poškozujeme zdraví. Chléb a pečivo bohužel nevydrží ani při největší péči delší dobu a objeví se plíseň. Chléb je ideální skladovat ne v igelitovém sáčku, ale v boxu ( krabici ) k tomu určené, popřípadě pod čistou utěrkou, kde sice tvrdne, ale neplesniví. Rohlíky, housky a jiné pekařské výrobky jsou určeny ke konzumaci do 24 hodin.

Plísně si nevybírají, napadají také citrusové plody, jahody, zeleninu a mléčné výrobky

Takové potraviny by se neměly vůbec konzumovat, ale ani dávat ke krmným účelům domácím zvířatům; vyhoďte je!

Mykotoxiny jsou jedovaté látky, které pouhým okem nevidíme,

ale v potravinách, které byly plísní napadené je jich velké množství. Ovoce a zelenina s vyšším obsahem vody jako jsou okurky, broskve, rajčata, jahody jsou kontaminovány v celém plodu.

Odříznout plíseň a použít ke konzumaci se prý může ovoce a zelenina s nízkým obsahem vody,

jako je hlávkové zelí, mrkev, brambory, tady plíseň velmi těžko proniká tvrdým povrchem. Po očištění, by tato zelenina měla být použitelná na konzumaci (to je na zvážení každého jedince).  Nůž, se kterým čistíte, se nesmí dotknout plesnivé části zeleniny, pokud ano, tak ji kontaminuje.  Velmi rizikovou skupinou jsou starší potraviny z ryb, uzenin, sýrů nevyjímaje plísňové sýry a kvašené potraviny.  Výrobce by měl uvádět na obalu, po jakou dobu se může výrobek konzumovat po jeho otevření a také jak by se měl skladovat.

Autor: Martina Dvořáková