Potraviny, které očišťují náš organismus od jedů

Datum článku: 11. 7. 2013

Přinášíme vám přehled deseti nejdůležitějších potravin, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku, pokud chcete být zdraví!

Potraviny, které očišťují náš organismus od jedů

1. Artyčoky

Zvyšují produkci žluči. Jedním z úkolů žluči je přenášet toxiny do střev, kde mohou být vyloučeny.

2. Avokádo

Obsahuje antioxidant glutathion, který účinně tělo zbavuje volných radikálů. Hladina glutathionu věkem klesá.

3. Červená řepa

Dlouhá staletí ji Římané používali na pročišťování krve. Látky v ní obsažené také umožňují pohlcovat jedovaté kovy. Obsahuje methionin, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a odstraňuje odpadní produkty z těla. Rovněž obsahuje betanin, který zvyšuje rychlost, kterou játra odbourává mastné kyseliny. Tím snižuje nátlak na tento orgán a umožňuje mu tak lépe bojovat se škodlivými látkami.

4. Česnek

Obsahuje allicin, který vzniká při drcení česneku a v okamžiku, kdy vstoupí do těla, vytváří sloučeniny na bázi síry. Toxiny, jako rtuť, určité potravinové přísady nebo chemické verze hormonu estrogenu se na síru vážou. Pak je tělo schopno je vyloučit. Síra také pomáhá udržet v organismu zásadité prostředí.

5. Jablka

Obsahují vitamín C a kvercetin, co jsou antioxidanty, které snižují množství tuku a cholesterolu v těle. Pektin je vláknina, která se nachází také v citrusech, řepě a bobulovin a váže těžké kovy (olovo, rtuť) v tlustém střevě a podporuje jejich vylučování. Také pomáhá odstranit z těla potravinové doplňky.

6. Kiwi

Obsahuje velké množství vitaminu C, což je silný antioxidant, který pomáhá tělu při výrobě glutathionu. Pokud přijmete denně 500 mg vitaminu C, za dva týdny vzroste hladina glutathionu o 50%.

7. Mořské řasy

Mořské řasy jsou schopny na sebe vázat radioaktivní látky, které se do těla dostanou potravou, přicházející z kontaminované oblasti. Obsahují velké množství minerálů (železo, jód, vápník, hořčík ...) a algináty. Algináty z mořských řas vážou na sebe těžké kovy, čímž usnadňují jejich vylučování z organismu.

8. Řeřicha

Podporuje tvorbu enzymů a působí i přímo proti některým toxinům. Obsahuje chlorofyl, který podporuje tvorbu červených krvinek a krevní oběh.

9. Švestky

Obsahují nejvíce antioxidantů, kyselinu vinnou - mají přirozeně projímavé účinky - aktivizují střevní kontrakce a
zkracují čas setrvání stolice ve střevech.

10. Zelí

Všechny brukvovité zeleniny jsou účinnými detoxikanty. Obsahují glukosinoláty, které podporují tvorbu životně důležitých enzymů v játrech.

Dalšími velmi účinnými detoxikačními potravinami jsou:

Chřest, otruby, banány, para ořechy, mrkev, vejce a tofu.

Autor: Lenka Kostková