Trávení potravy začíná v ústech a už samotný akt žvýkání stimuluje vylučování trávicích šťáv v sekretických trávicích orgánech. Žvýkáním se zároveň míchá jídlo se slinami obsahujícími enzym amylázu, díky kterému se tráví škrobovité potraviny, např. chléb, brambory, rýže a těstoviny. Štěpení potravy zvyšuje výkonnost trávení tím, že umožňuje trávicím enzymům efektivněji proniknout do stravy.
Když se jídlo spolkne, postupuje dále trubicí zvanou jícen, kterou se dostává do žaludku. Žaludek vylučuje kyselinu, která spouští proces trávení potravin složených z bílkovin, jako maso, ryby a mléčné výrobky. Stěny žaludku jsou chráněny před působením kyseliny. Tuto ochranu zajišťuje silná vrstva slizu.
Ze žaludku postupuje potrava do tenkého střeva, kde činnost několika enzymů pokračuje v trávicím procesu. Některé z nich se tvoří přímo ve stěnách střev, zatímco ostatní vylučuje slinivka břišní (pankreas). Žluč, trávicí tekutina, která podporuje trávení tuků, jde také do tenkého střeva. Živiny se vstřebávají přes sliznici tenkého střeva.
Když se potrava vstřebala z tenkého střeva do krevního oběhu, zůstatek jde do tlustého střeva. Tyto nepotřebné látky jsou velmi tekuté, ale postupně, jak se voda z nich vstřebává přes stěny tlustého střeva do těla, stávají se kompaktnějšími. Konečným produktem jsou fekálie, které se z těla dostávají přes konečník a anální otvor.
Molekuly potravy, které se vstřebávají přes tenké střevo, se dostávají do krve a z ní do jater. Zde se některé molekuly jídla štěpí dál, zatímco jiné se přeměňují na takové formy, které se ukládají v organismu jako pohonné látky. Žlučník je malý váček umístěný pod játry. Jeho funkcí je ukládat žluč, utvořenou v játrech, která ji pak vylučuje do tenkého střeva.
• Jídlo dokonale rozžvýkejte. Každé sousto by mělo být nerozdrcené 20-30 krát.
• Jezte málo a často. Protože velké porce jídla mohou příliš zatěžovat trávicí systém, vyhýbejte se konzumování přílišného množství potravy najednou.
• Udělejte si jídlo lákavým a chutným. Očekávání chutného jídla zvyšuje sekreci trávicích šťáv, a tím zlepšuje trávení.
• Nejezte pozdě v noci. Zkuste nejíst po 20. hodině.
• Nepijte při jídle. Uhaste si žízeň pitím mezi jídly přes den, ale během jídla nevypijte více než jednu malou skleničku.
• Neberte příliš mnoho léků na odstranění zácpy, také léky na překyselení žaludku (antacida) snižují výkonnost trávení.
• Nespěchejte s jídlem. Jezte pomalu, vychutnávejte a po jídle ještě chvíli poseďte.
• Nejezte během práce, budete jíst hltavě a mnohem více. Nedívejte TV ani nečtěte.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.