Poruchy trávení a jejich prevence

Datum článku: 3. 1. 2014

Trávicí trakt je několikametrová trubice, která začíná ústy a vyúsťuje řitním otvorem na druhém konci. Má osm základních komponent: ústa, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, slinivka břišní (pankreas), žlučník a játra. Každé části trávicího traktu připadá určitá úloha při štěpení přijímané potravy tak, aby se mohla vstřebat, a aby ji organismus mohl použít.

Poruchy trávení a jejich prevence

Ústa

Trávení potravy začíná v ústech a už samotný akt žvýkání stimuluje vylučování trávicích šťáv v sekretických trávicích orgánech. Žvýkáním se zároveň míchá jídlo se slinami obsahujícími enzym amylázu, díky kterému se tráví škrobovité potraviny, např. chléb, brambory, rýže a těstoviny. Štěpení potravy zvyšuje výkonnost trávení tím, že umožňuje trávicím enzymům efektivněji proniknout do stravy.

Žaludek

Když se jídlo spolkne, postupuje dále trubicí zvanou jícen, kterou se dostává do žaludku. Žaludek vylučuje kyselinu, která spouští proces trávení potravin složených z bílkovin, jako maso, ryby a mléčné výrobky. Stěny žaludku jsou chráněny před působením kyseliny. Tuto ochranu zajišťuje silná vrstva slizu.

Tenké střevo a slinivka

Ze žaludku postupuje potrava do tenkého střeva, kde činnost několika enzymů pokračuje v trávicím procesu. Některé z nich se tvoří přímo ve stěnách střev, zatímco ostatní vylučuje slinivka břišní (pankreas). Žluč, trávicí tekutina, která podporuje trávení tuků, jde také do tenkého střeva. Živiny se vstřebávají přes sliznici tenkého střeva.

Tlusté střevo

Když se potrava vstřebala z tenkého střeva do krevního oběhu, zůstatek jde do tlustého střeva. Tyto nepotřebné látky jsou velmi tekuté, ale postupně, jak se voda z nich vstřebává přes stěny tlustého střeva do těla, stávají se kompaktnějšími. Konečným produktem jsou fekálie, které se z těla dostávají přes konečník a anální otvor.

Játra a žlučník

Molekuly potravy, které se vstřebávají přes tenké střevo, se dostávají do krve a z ní do jater. Zde se některé molekuly jídla štěpí dál, zatímco jiné se přeměňují na takové formy, které se ukládají v organismu jako pohonné látky. Žlučník je malý váček umístěný pod játry. Jeho funkcí je ukládat žluč, utvořenou v játrech, která ji pak vylučuje do tenkého střeva.

Prevence poruch trávení

• Jídlo dokonale rozžvýkejte. Každé sousto by mělo být nerozdrcené 20-30 krát.
• Jezte málo a často. Protože velké porce jídla mohou příliš zatěžovat trávicí systém, vyhýbejte se konzumování přílišného množství potravy najednou.
• Udělejte si jídlo lákavým a chutným. Očekávání chutného jídla zvyšuje sekreci trávicích šťáv, a tím zlepšuje trávení.
• Nejezte pozdě v noci. Zkuste nejíst po 20. hodině.
• Nepijte při jídle. Uhaste si žízeň pitím mezi jídly přes den, ale během jídla nevypijte více než jednu malou skleničku.
• Neberte příliš mnoho léků na odstranění zácpy, také léky na překyselení žaludku (antacida) snižují výkonnost trávení.
• Nespěchejte s jídlem. Jezte pomalu, vychutnávejte a po jídle ještě chvíli poseďte.
• Nejezte během práce, budete jíst hltavě a mnohem více. Nedívejte TV ani nečtěte.

Autor: Lenka Kostková