Polotovary na stůl nepatří - zkuste cizrnu, kuskus nebo třeba kroupy

Datum článku: 21. 8. 2013

V dnešní rychlé době už pomalu zapomínáme na potraviny našich babiček, i přesto, že supermarkety jsou jich plné, jakoby přehlédneme tyto vitamínové poklady a raději kolem nich přejdeme bez povšimnutí k jiným, pro nás výhodnějším potravinám, které stačí otevřít a sníst.

Polotovary na stůl nepatří - zkuste cizrnu, kuskus nebo třeba kroupy

Nesmyslně si zatěžujeme organismus různými polotovary,

za které vyhodíme zbytečně mnoho peněz, přitom stačí se podívat lépe kolem sebe a vybrat levnější a zdravější alternativu, zeleninu, která nás nejen zasytí, ale i naše tělo se nám poděkuje za přísun látek potřebných pro plnohodnotné fungování.

Mezi oblíbené suroviny dnešních dnů se opět vracejí některé "zapomenuté "

jako například cizrna, červená řepa, celer, kroupy či kuskus. Jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a mají mnoho zdraví prospěšných vlastností. Je více než potěšující, že lidé se opět vracejí k potravinám, které byly v minulosti oblíbené. Přitom jsou všechny jednoduché na přípravu a je
možné je kombinovat prakticky se vším.

Cizrna

Cizrna obsahuje hodně bílkovin, polysacharidů, vitamínů, vlákniny a minerálních látek, zejména vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor a vitamin B15. Patří k nejkvalitnějším a zároveň nejlépe stravitelným luštěninám. Může se pochlubit nízkým obsahem sodíku a tuků. Prvenství ji patří především v arabské kuchyni, ale těší se stále větší oblibě jižanů v okolí Středozemního moře. Dá se z ní připravit spousta pokrmů, ale výborná je i jen uvařená, dá se pražit jako náhrada arašídů, připravují se z něj různé pomazánky .. Fantazii se meze nekladou, dá se využít opravdu mnohostranně.

Červená řepa

Červená řepa, jak se červená řepa lidově nazývá, se může pochlubit bohatým obsahem vitamínů skupiny B, jódu a kobaltu. Už staří Římané znali její léčivé účinky při teplotě a zácpě. Kromě toho považoval tento temperamentní národ červenou řepu za zaručené afrodiziakum. Pozdější výzkumy poukázaly zejména na schopnost salátové šťávy snižovat krevní tlak a předcházet rakovině. Je vynikajícím doplňkem diet, snižuje cholesterol a chrání před prochladnutím. Řepná šťáva obvykle pije během léčby chemoterapií, protože má složení, které pomáhá krvinkám a má výborné regenerační účinky.

Celer

Celer představuje nízkokalorický zdroj vlákniny. Je bohatý na vitamin C, zinek, hořčík, vápník, železo a vodu. Má vynikající detoxikační účinky na lidský organismus a čistí krev. Jen pozor na alergie, protože tato zelenina je alergen a dost lidí ho nemůže konzumovat.

Kroupy

Kroupy jsou výsledkem zpracovaných semínek pohanky. Semínka pohanky jsou pro lidský organismus zdravá, protože obsahují vitaminy C, E, B1 a B2, zinek, selen, měď a mangan. Kromě toho je pohanka bohatým zdrojem vlákniny, sacharidů a nenasycených mastných kyselin. Je účinným nástrojem v boji proti škodlivému cholesterolu, vysokému krevnímu tlaku, křečovým žilám, žilním onemocněním, hemeroidům a působí preventivně vůči revmatickým onemocněním. Navíc reguluje krevní oběh a posiluje imunitu. Je vhodná jako součást diet pro lidi trpící celiakií a alergií na glykoproteiny.

Kuskus

Kuskus pocházející z Maroka se postupem času stal součástí jídelníčku i mnoha restaurací v Čechách. Vyrábí se z tvrdé pšenice, která se zpracovává na krupici, formuje do kuliček a následně napařuje a vysušuje. Produkce z celých zrn zabezpečuje v kuskusu přítomnost množství cenných látek a vlákniny.

Všechny tyto potraviny by měly mít neoddiskutovatelné zastoupení v jídelníčku

každého člověka. Každá jedna má osobitou, výraznou chuť a obsahuje zdraví prospěšné látky, množství vitamínů a minerálních látek. Neměly by chybět na talíři nejen lidem, kteří se snaží o redukci nadbytečných kilogramů, ale nikomu z nás, kteří chceme dobře a zdravě žít.
 

Autor: Martina Dvořáková