za které vyhodíme zbytečně mnoho peněz, přitom stačí se podívat lépe kolem sebe a vybrat levnější a zdravější alternativu, zeleninu, která nás nejen zasytí, ale i naše tělo se nám poděkuje za přísun látek potřebných pro plnohodnotné fungování.
jako například cizrna, červená řepa, celer, kroupy či kuskus. Jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a mají mnoho zdraví prospěšných vlastností. Je více než potěšující, že lidé se opět vracejí k potravinám, které byly v minulosti oblíbené. Přitom jsou všechny jednoduché na přípravu a je
možné je kombinovat prakticky se vším.
Cizrna obsahuje hodně bílkovin, polysacharidů, vitamínů, vlákniny a minerálních látek, zejména vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor a vitamin B15. Patří k nejkvalitnějším a zároveň nejlépe stravitelným luštěninám. Může se pochlubit nízkým obsahem sodíku a tuků. Prvenství ji patří především v arabské kuchyni, ale těší se stále větší oblibě jižanů v okolí Středozemního moře. Dá se z ní připravit spousta pokrmů, ale výborná je i jen uvařená, dá se pražit jako náhrada arašídů, připravují se z něj různé pomazánky .. Fantazii se meze nekladou, dá se využít opravdu mnohostranně.
Červená řepa, jak se červená řepa lidově nazývá, se může pochlubit bohatým obsahem vitamínů skupiny B, jódu a kobaltu. Už staří Římané znali její léčivé účinky při teplotě a zácpě. Kromě toho považoval tento temperamentní národ červenou řepu za zaručené afrodiziakum. Pozdější výzkumy poukázaly zejména na schopnost salátové šťávy snižovat krevní tlak a předcházet rakovině. Je vynikajícím doplňkem diet, snižuje cholesterol a chrání před prochladnutím. Řepná šťáva obvykle pije během léčby chemoterapií, protože má složení, které pomáhá krvinkám a má výborné regenerační účinky.
Celer představuje nízkokalorický zdroj vlákniny. Je bohatý na vitamin C, zinek, hořčík, vápník, železo a vodu. Má vynikající detoxikační účinky na lidský organismus a čistí krev. Jen pozor na alergie, protože tato zelenina je alergen a dost lidí ho nemůže konzumovat.
Kroupy jsou výsledkem zpracovaných semínek pohanky. Semínka pohanky jsou pro lidský organismus zdravá, protože obsahují vitaminy C, E, B1 a B2, zinek, selen, měď a mangan. Kromě toho je pohanka bohatým zdrojem vlákniny, sacharidů a nenasycených mastných kyselin. Je účinným nástrojem v boji proti škodlivému cholesterolu, vysokému krevnímu tlaku, křečovým žilám, žilním onemocněním, hemeroidům a působí preventivně vůči revmatickým onemocněním. Navíc reguluje krevní oběh a posiluje imunitu. Je vhodná jako součást diet pro lidi trpící celiakií a alergií na glykoproteiny.
Kuskus pocházející z Maroka se postupem času stal součástí jídelníčku i mnoha restaurací v Čechách. Vyrábí se z tvrdé pšenice, která se zpracovává na krupici, formuje do kuliček a následně napařuje a vysušuje. Produkce z celých zrn zabezpečuje v kuskusu přítomnost množství cenných látek a vlákniny.
každého člověka. Každá jedna má osobitou, výraznou chuť a obsahuje zdraví prospěšné látky, množství vitamínů a minerálních látek. Neměly by chybět na talíři nejen lidem, kteří se snaží o redukci nadbytečných kilogramů, ale nikomu z nás, kteří chceme dobře a zdravě žít.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.