Polévky, které osvěží nejen v létě

Datum článku: 1. 11. 2013

Polévky mají v našem jídelníčku své čestné místo. Mnozí si bez ní svůj oběd nedokážou ani jen představit. Jiní se během běžných dnů bez polévky obejdou, ve slavnostním menu však polévka chybět rozhodně nesmí. Většina z nás je zvyklá na teplou polévku, která nás nejen zahřeje, ale připraví náš žaludek na sytější hlavní jídlo. I když se polévka nezapočítává mezi hlavní tekutiny, které bychom měli povinně vypít, přece jen zdrojem tekutin pro organismus je, samozřejmě, pokud není příliš hustá. Jaké polévky připravit, aby nás zasytily i osvěžily?

Polévky, které osvěží nejen v létě

Zvykli jsme si na ovocné a zeleninové saláty, ale co polévky?

Mnozí kupují hotové polévky, které stačí zalít horkou vodou a věc je hotová. Není to však nejšťastnější a už vůbec ne nejzdravější volba. Pytlíkové polévky často obsahují přídatné látky, glutamát a množství soli, které škodlivě působí na lidský organismus a zatěžují ho. Právě během léta však máme možnost připravit chutné a výživné polévky z domácí zeleniny a ovoce. Ano, čtete dobře, i z ovoce.

Ovocné polévky jsou u nás téměř neznámé,

v zahraničí, zejména v zemích s teplým podnebím však mají svou tradici. Výhodou je, že pro přípravu takové polévky můžete využít sezónní ovoce přímo z vaší zahrady, ale i ovocné kompoty, které vám stojí ve špajzu a nevíte co s nimi. Připravit je můžete na studeno, ale i jako klasickou teplou polévku. Zde je pár tipů na osvěžující ovocné i zeleninové polévky, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Nikdy více si polévku v obchodě nekoupíte!

Třešňová polévka

Potřebujeme: 750 g třešní, trocha cukru, 1,5 dl červeného vína, 1 citron, na kostičky pokrájený kousek chleba čisendviče.
Postup: Vypeckované třešně, cukr, víno a kolečka citronu vložíme do hrnce a necháme několik minut povařit. Kostky chleba opečeme na másle, přidáme uvařené třešně a zalijeme procezeným vývarem. Namísto vína můžeme použít i mléko či smetanu na vaření, ve které rozmícháme trochu mouky. K této variantě jsou vhodné i sladké sušenky či sladké celozrnné pečivo. Podobnou sladkou polévku můžete připravit i z meruněk, švestek nebo jahod.

Studená zeleninová polévka nazývaná i gazpacho

Potřebujeme:1 menší květák, 2 mrkve, 1 salátová okurka, 1 hlávkový salát, 4 vejce, sůl, pepř, 5 dl kyselého
mléka, kopr nebo pažitka na ozdobu
Postup: Očištěnou zeleninu omyjeme, nastrouháme, salát nakrájíme na nudličky. Vejce uvaříme natvrdo, nakrájíme na menší kousky a položíme na dno mísy. Přidáme nastrouhanou zeleninu, osolíme, opepříme a zalijeme rozšlehaným kyselým mlékem. Hotovou polévku ozdobíme petrželkou nebo koprem. Podáváme vychlazenou.

Okurková polévka - podobnou verzi této polévky objevíte například v Bulharsku pod názvem Tarator

Potřebujeme:2 menší okurky; 7,5 dl kyselého mléka nebo bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, sůl, ocet, 4 stroužky česneku, mletý pepř a kopr.
Postup: Očištěný česnek posekáme na drobno, osolíme, promícháme s kyselým mlékem nebo jogurtem a přidáme ocet podle chuti. Přidáme nastrouhané okurky a dochutíme pepřem a koprem.

Studená rajčatová polévka

Potřebujeme:700 g rajčat, 1 cibuli, sůl, pepř, 5 dl zakysané smetany, citronovou šťávu a petrželovou nať.
Postup:Omytá rajčata pokrájíme, přidáme rozkrojenou cibuli a sůl, zalijeme vodou a rozvaříme. Cibuli s rajčaty přecedíme a polévku okořeníme. Dobře vychlazenou zalijeme rozšlehanou smetanou. Dochutíme citronovou šťávou a petrželovou natí.
 

Autor: Lenka Kostková