Mnozí kupují hotové polévky, které stačí zalít horkou vodou a věc je hotová. Není to však nejšťastnější a už vůbec ne nejzdravější volba. Pytlíkové polévky často obsahují přídatné látky, glutamát a množství soli, které škodlivě působí na lidský organismus a zatěžují ho. Právě během léta však máme možnost připravit chutné a výživné polévky z domácí zeleniny a ovoce. Ano, čtete dobře, i z ovoce.
v zahraničí, zejména v zemích s teplým podnebím však mají svou tradici. Výhodou je, že pro přípravu takové polévky můžete využít sezónní ovoce přímo z vaší zahrady, ale i ovocné kompoty, které vám stojí ve špajzu a nevíte co s nimi. Připravit je můžete na studeno, ale i jako klasickou teplou polévku. Zde je pár tipů na osvěžující ovocné i zeleninové polévky, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Nikdy více si polévku v obchodě nekoupíte!
Potřebujeme: 750 g třešní, trocha cukru, 1,5 dl červeného vína, 1 citron, na kostičky pokrájený kousek chleba čisendviče.
Postup: Vypeckované třešně, cukr, víno a kolečka citronu vložíme do hrnce a necháme několik minut povařit. Kostky chleba opečeme na másle, přidáme uvařené třešně a zalijeme procezeným vývarem. Namísto vína můžeme použít i mléko či smetanu na vaření, ve které rozmícháme trochu mouky. K této variantě jsou vhodné i sladké sušenky či sladké celozrnné pečivo. Podobnou sladkou polévku můžete připravit i z meruněk, švestek nebo jahod.
Potřebujeme:1 menší květák, 2 mrkve, 1 salátová okurka, 1 hlávkový salát, 4 vejce, sůl, pepř, 5 dl kyselého
mléka, kopr nebo pažitka na ozdobu
Postup: Očištěnou zeleninu omyjeme, nastrouháme, salát nakrájíme na nudličky. Vejce uvaříme natvrdo, nakrájíme na menší kousky a položíme na dno mísy. Přidáme nastrouhanou zeleninu, osolíme, opepříme a zalijeme rozšlehaným kyselým mlékem. Hotovou polévku ozdobíme petrželkou nebo koprem. Podáváme vychlazenou.
Potřebujeme:2 menší okurky; 7,5 dl kyselého mléka nebo bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, sůl, ocet, 4 stroužky česneku, mletý pepř a kopr.
Postup: Očištěný česnek posekáme na drobno, osolíme, promícháme s kyselým mlékem nebo jogurtem a přidáme ocet podle chuti. Přidáme nastrouhané okurky a dochutíme pepřem a koprem.
Potřebujeme:700 g rajčat, 1 cibuli, sůl, pepř, 5 dl zakysané smetany, citronovou šťávu a petrželovou nať.
Postup:Omytá rajčata pokrájíme, přidáme rozkrojenou cibuli a sůl, zalijeme vodou a rozvaříme. Cibuli s rajčaty přecedíme a polévku okořeníme. Dobře vychlazenou zalijeme rozšlehanou smetanou. Dochutíme citronovou šťávou a petrželovou natí.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.