Pití alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu

Datum článku: 29. 5. 2013

Rakovinu prsu může způsobit i mírné pití. Riziko onemocnění rakovinou prsu zvyšuje konzumace i malého množství alkoholu, než je tři až šest sklenic vína týdně. Tvrdí to američtí vědci.  Její autoři sledovali téměř 106 000 lidí během 28 let a vypočítali, že i malé množství alkoholu zvyšuje riziko onemocnění rakovinou prsu o 15 procent. Souvislost mezi tímto onemocněním a alkoholem prokázaly i dřívější výzkumy, tento se však zaměřil výhradně na množství alkoholu, které se považuje za zanedbatelné.

Pití alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu


Ze studie vyplývá, že ze skupiny sto tisíc žen,


které alkohol nepili vůbec, na rakovinu prsu onemocnělo 281, ve skupině, která konzumovala mezi třemi a šesti sklenicemi týdně, už to bylo 333 nemocných. Ve skupině konzumentek 19 a více sklenic pak onemocnělo 413 žen.


Mechanismus toho, jak přesně alkohol k onemocnění přispívá,


není jasný. Jedním z možných vysvětlení je, že alkohol má vliv na hladinu cirkulujícího estrogenu. Omezením konzumace alkoholu lze snížit toto riziko a zároveň si udržet zdravou hmotnost a fyzickou aktivitu. Zdravý životní styl sice není zárukou, že člověk na rakovinu neonemocní, ale je příspěvkem na misku vah v náš prospěch.

Autor: Lenka Kostková