Pět zásad zdravého stravování, které zlepší vaši postavu i zdraví

Datum článku: 16. 3. 2016

Přemýšlíte, co změnit ve svém způsobu života, ale zároveň se změn bojíte? I když ne všechny změny bývají k lepšímu, naše změny, které se týkají stravování, vám určitě k lepšímu přispějí. Zlepší vám zdraví a kvalitu života. A to je již pádný argument, nemyslíte? A navíc, nejde o nic, co by vás stálo mnoho úsilí či peněz. Ba naopak, peníze vám ještě ušetří!

zdravé stravování, zdravý životní styl, zdravé potraviny, voda, pitný režim

Co nejčerstvější

V obchodě či na trhu sáhněte po potravinách, které nejsou konzervované, tepelně upravované, přibarvované, uměle aromatizované. Vybírejte sezónní ovoce a zeleninu, která je pěstována v našich končinách. Maso, mléko a vejce také upřednostněte domácí, pokud vám to peněženka dovolí, z bio chovů a rodinných farem.

Vařte doma

Máte tak jistotu, z čeho vaříte. Znáte suroviny, které jste si přinesli, víte, jaká dochucovadla použijete. Na jídle si necháte záležet, je chutné a zdravé.

Při vaření používejte zdravé tuky

Tuk se u nás dobré pověsti netěší. Ale neoprávněně. Tělo potřebuje kvalitní tuky a ve stravě by je mělo dostat. V tucích se rozpouštějí vitaminy A, D, E a K. V kuchyni používejte oleje lisované za studena (olivový, slunečnicový, dýňový ...).

Spoléhejte se na vodu

Nemá kalorie, neobsahuje chemikálie ani cukr a podle druhu v ní najdetei  různé minerální látky. Co víc tělu můžete dát?

Jezte s mírou

I správné načasování jídla je důležité. Tělu musíte nechat dostatek času, aby potravu strávilo, zároveň musí mít energii na fungování. Při plánování jídelníčku myslete dopředu, nezaskočí vás potom nebezpečný vlčí hlad, který vás přinutí sníst vše, co se vám dostane pod ruku.

Autor: Martina Dvořáková