Pět zásad zdravého stravování, které zlepší vaši postavu i zdraví

Přemýšlíte, co změnit ve svém způsobu života, ale zároveň se změn bojíte? I když ne všechny změny bývají k lepšímu, naše změny, které se týkají stravování, vám určitě k lepšímu přispějí. Zlepší vám zdraví a kvalitu života. A to je již pádný argument, nemyslíte? A navíc, nejde o nic, co by vás stálo mnoho úsilí či peněz. Ba naopak, peníze vám ještě ušetří!

zdravé stravování, zdravý životní styl, zdravé potraviny, voda, pitný režim

Co nejčerstvější

V obchodě či na trhu sáhněte po potravinách, které nejsou konzervované, tepelně upravované, přibarvované, uměle aromatizované. Vybírejte sezónní ovoce a zeleninu, která je pěstována v našich končinách. Maso, mléko a vejce také upřednostněte domácí, pokud vám to peněženka dovolí, z bio chovů a rodinných farem.

Vařte doma

Máte tak jistotu, z čeho vaříte. Znáte suroviny, které jste si přinesli, víte, jaká dochucovadla použijete. Na jídle si necháte záležet, je chutné a zdravé.

Při vaření používejte zdravé tuky

Tuk se u nás dobré pověsti netěší. Ale neoprávněně. Tělo potřebuje kvalitní tuky a ve stravě by je mělo dostat. V tucích se rozpouštějí vitaminy A, D, E a K. V kuchyni používejte oleje lisované za studena (olivový, slunečnicový, dýňový ...).

Spoléhejte se na vodu

Nemá kalorie, neobsahuje chemikálie ani cukr a podle druhu v ní najdetei  různé minerální látky. Co víc tělu můžete dát?

Jezte s mírou

I správné načasování jídla je důležité. Tělu musíte nechat dostatek času, aby potravu strávilo, zároveň musí mít energii na fungování. Při plánování jídelníčku myslete dopředu, nezaskočí vás potom nebezpečný vlčí hlad, který vás přinutí sníst vše, co se vám dostane pod ruku.

comments powered by Disqus


Podobné články


Zdravé kombinace bylinek, masa a koření

Některé potraviny jsou zdravé a chuťové výrazné samy o sobě. Jiné tvoří nerozlučné páry. Třeba takové...
více...

Zdravé stravování nezná dobré a špatné potraviny

Trend naší doby ukazuje, že zájem lidí o to, co jedí, stále stoupá. Začínají si aktivně zjišťovat složení...
více...

Ocet chrání naše cévy a udržuje štíhlou postavu

Máte rádi kyselé? Tak to je ocet ve vaší kuchyni neustále v permanenci. A to přináší spoustu benefitů nejen...
více...

Potraviny dokáží prodloužit, ale i zkrátit život

O tom, jak je nebezpečné sníst, co nám přijde pod ruku se vedou nekonečné diskuze. Přesto když máme hlad často...
více...

Potraviny, které zrychlují pohyb spermií, pomohou vyřešit neplodnost

Neplodnost je strašákem mnoha párů, kteří marně touží po potomstvu. Samozřejmě, že když budete konzumovat...
více...

Maso patří do našeho jídelníčku, ale stačí dvakrát týdně

Červené maso by mělo být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jen je třeba ho konzumovat správně upravené...
více...

Jak správně zacházet s nakoupenými potravinami?

Konzumace zkažených potravin je zdraví škodlivé a nejen to, může být i život ohrožující. Mnozí z nás si ani...
více...

Proč potraviny obsahují éčka, když víme o jejich škodlivosti?

Konzervanty v potravinách - stále diskutované a nedořešené téma. Díky tak haněným “Éčkům” potraviny déle...
více...

Co dělat, když padají vlasy, lámou se a chybí jim lesk?

Staráte se příkladně o své vlasy, a přesto vám enormně padají, lámou se a jsou zcela bez lesku? Problém...
více...

Zelí - kvalitní probiotikum, které nekoupíte v lékárně

Kysané zelí je levná, zdravá a chutná zelenina, která patří na talíře zejména v zimě. Nahradí mnoho drahých...
více...