Pět letních jídel, která nesmíte nechat bez povšimnutí

Datum článku: 12. 7. 2013

5 zdravých letních jídel, které musí být v ledničce! V letním období náš organismus potřebuje jiný zdroj energie než v zimním. To by měli mít na paměti všichni, kteří se chtějí stravovat i během léta zdravě a chutně. Není na tom nic složitého. Stačí, když vaši ledničku zásobíte pěti jídly, které k létu i ke zdraví neodmyslitelně patří. A nemusíte přitom ani zapnout troubu.

Pět letních jídel, která nesmíte nechat bez povšimnutí

1. Studená zeleninová polévka

Gazpacho - to je letní nevařená zeleninová polévka. Stačí rozmixovat rajčata, celer, okurku, olivový olej, případně přidat i jiné druhy zeleniny.
Během letních veder se i milovníci polévek vzdávají tohoto teplého předkrmu. A to je chyba! Polévka skvěle zasytí žaludek a připraví ho na druhý chod oběda. V praxi to znamená, že pokud si dopřejete  plný talíř polévky, sníte méně z druhého chodu. Ať už chcete zhubnout nebo jste se svou postavou spokojení, zeleninová polévka vám dodá i množství výživných látek. Za studena chutná stejně skvěle jako za tepla. Nevěříte? Vyzkoušejte! Vitamíny nabitou polévkou je například okurková polévka, mrkvově-hrachová či kedlubnová. Vyhýbejte se však kombinaci zeleniny
se smetanou.

2. Rajče plné překvapení

Vyzkoušejte plněná rajčata, lehkou a jednoduchou večeři. Typicky letní plodinou je rajče, které obsahuje množství betakarotenu. Právě betakaroten je v létě velmi vyhledávaným nakolik působí jako přirozená ochrana před slunečními paprsky. Pokud rajče naplníte lahůdkami, jako jsou žampiony, máslo, parmazán, máte chutný a rychlý letní oběd na stole! Do rajčat můžete přidat i šunkovou pomazánku a lahodné sýry - tavené sýry, mozzarellu či brynzu. Na vrchu rajčete může být řeřicha, která obsahuje mnoho vitamínu C nebo petržel s vysokým obsahem železa.

3. Letní bílkovinný salát

Rukola obsahuje velké množství betakarotenu. Léto bez salátu ani není skutečným létem. Snad nejpoužívanějším je hlávkový salát, který obsahuje téměř totožné množství vitaminu C než citrony. Dostali jste chuť na salát z rukoly? Výborně! Jedna porce tohoto salátu (100g) obsahuje téměř 100% doporučené dávky vitamínu K a značně větší množství betakarotenu než jakákoli listová zelenina. S čím zkombinovat salát? S omega 3 a 6 mastnými kyselinami, které se nacházejí v olivovém oleji a s bílkovinami v podobě kuřecího masa, tvarohu a vajíček. K tomu nastrouhaný sýr a rajčata a oběd, který zasytí je na světě!

4. Miska plná ovoce

Miskou plnou ovoce si zajistíte přísun antioxidantů. Ovoce je symbolem zdraví díky vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek, antioxidantů, vlákniny či vody. Ovocný salát posiluje imunitní systém, zlepšuje fyzickou i psychickou kondici, dodává energii. Využijte letní sezónu a do misky si připravte umyté a nakrájené meruňky (jako významný zdroj draslíku), švestky (výrazně zlepšují trávení) či hrušky (efektivně snižují krevní tlak). Nezapomeňte se dosytnosti najíst i červeného melounu, který skvěle hydratuje, podporuje činnost ledvin a účinně spaluje tuky.

5. Osvěžující nealkoholický koktejl

Na povzbuzení můžete koktejl nahradit i ledovou kávou. Chvíle letní pohody jistě zpříjemní osvěžující koktejl, který si snadno namícháte, pokud zkombinujete ovocné šťávy s ledem, sirupy či minerálkou. Máte rádi exotiku? Namíchejte si kokosový koktejl, díky kterému se zbavíte menstruačních bolestí či různých žaludečních problémů. Alternativou je i ledová káva, která povzbuzuje nervový systém a ochraňuje játra před toxiny.

Autor: Martina Dvořáková