Péče o chladničku se vyplatí

Datum článku: 25. 2. 2014

Pokud chceme, aby potraviny vydržely co nejdéle a v dobré kvalitě, je nutné je i správně uskladnit a dát jim to, co potřebují. Nejčastěji skladujeme potraviny v chladničce a v mrazničce. Zde je požadavek na správnou teplotu a odložení do odkládacích dóz (krabic). Ideální teplota v chladničce je mezi 1,5 až 4,5 ° C. Teplota 4,5 ° C je dostatečná hranice na zpomalení enzymatických procesů růstu bakterií. Teplota 1,5 ° C je spodní hranice, aby se netvořily krystalky ledu, to by ovlivňovalo kvalitu potravin (pokrmu).

Péče o chladničku se vyplatí

Čištění chladničky

Vyndejte obsah chladničky, vymyjte ji saponátem a vytřete suchým hadrem. Pokud je z ní cítit nepříjemný zápach, do kbelíku se saponátem přidejte trošku octa.

Jak správně skladovat vařené potraviny

Jídlo, které nám zůstalo od oběda, večeře, tedy vařené a chcete si jej uskladnit v lednici, by se mělo dostat na místo určení nejpozději do dvou hodin, to kvůli růstu bakterií. Vařené jídlo se skladuje v alobalu nebo v dózách k tomu určených. Jídlo uskladněné v chladničce před další konzumací by měl projít minimálně 74 ° C teplotou ohřevu. Při uskladňování potravin do chladničky mějte na zřeteli, aby nebyla velmi přeplněná, mezi potravinami by měl být dostatečný prostor, aby mohl cirkulovat chladný vzduch. Nedojedené uskladněné potraviny je třeba zkonzumovat nejpozději do 3 až 4 dnů po uskladnění. Pro uchování dostatečné trvanlivosti potravin a zamezení plísní, je potřeba chladničku mýt alespoň jednou tři týdny.

Ovoce a zelenina

Aby nám tyto komodity vydržely, co nejdéle čerstvé je nutné dodržovat určité zásady. Zelenina se nikdy nesmí uskladňovat spolu s ovocem. Reagují navzájem na sebe, například jablíčka jsou cítit po cibuli, nebo bramborách. Pokud uskladníte rajčata vedle mrkve, tak mrkev zhořkne, zelí zežloutne a cibule ztrácí svou typickou ostrost.

Teploty skladování ovoce a zeleniny - teplota od 0 až 4 ° C

Fíky, borůvky, maliny, broskve, hrušky, jablka, hrozny, kiwi, jahody, pomeranče, mandarinky, třešně, celer, cibule, česnek, čerstvé houby, květák, brokolice, mrkev, špenát, zelí,....

Teplota od 4 až 8 ° C

Brambory, paprika,......

Teplota nad 10 ° C

Ananas, citrony, grapefruity, mango, meloun, cuketa, okurka, rajčata, zázvor.....

Autor: Lenka Kostková