Kořen se vykopává zpravidla na podzim. Nabírané komponenty sušíme přirozeným teplem. Upraženého kořenu při teplotě 140 ° C nahrazuje kávu, mnozí ji znáte pod jménem cikorka. Čekanka je oblíbený nápoj především u lidí, kteří dávají přednost zdravému životnímu stylu.
na problémy s játry, žlučníkem a ledvinovými a močovými kameny.
je bohatý na vápník, měď a železo. Čaje z listů se mohou použít k léčbě žloutenky, nemocí sleziny a jater, stejně pročišťují trávicí ústrojí, močové cesty a používají se k léčbě kožních onemocnění a ekzémů. Obsahuje hořčiny, které podporují látkovou výměnu, tvorbu žluči a posilují činnost jater, tím ulehčují trávení, má také protizánětlivé účinky, působí žlučopudně, močopudně, vypuzuje ledvinové a močové kameny, používá se na očistu krve.
a nádorových onemocnění. Inulin v tlustém střevě vyživuje zdraví prospěšné mikroorganismy, tím se posiluje imunitní systém. Nízká kalorická hodnota a sladká chuť se dá použít jako sladidlo vhodné i pro diabetiky.
a denně ji používat. Pokud si vzpomenete, jak vaše babičky pravidelně k snídani připravovaly meltu, to voňavé a neodolatelné potěšení. Cukrová řepa, kořen čekanky a ječmen. Pražením a smícháním se tyto komodity přetvořily do zdravého a lahodného nápoje. Určitě si babičky neuvědomovaly, že tím, co připravily jako voňavý a lahodný nápoj k snídani, vlastně připravily lék a prevenci onemocnění trávicího traktu pro celou rodinu. Nezapomínejme, že se cítíme a vypadáme podle toho, co konzumujeme.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.