Pár dobrých důvodů, proč snídat kávu z čekanky

Datum článku: 28. 2. 2014

Lidově také čekanka, cichorie, cikorka, čekánek, Hanička, koření svatého Petra, německá káva, podražník. Roste jako plevel na vápenatých půdách, mezích, pastvinách, loukách, při okrajích cest, náspech, má ráda prosvícená místa sluncem. Kvete od července do září.

Pár dobrých důvodů, proč snídat kávu z čekanky

Sklízí se kořen nebo kvetoucí nať, případně jen květy

Kořen se vykopává zpravidla na podzim. Nabírané komponenty sušíme přirozeným teplem. Upraženého kořenu při teplotě 140 ° C nahrazuje kávu, mnozí ji znáte pod jménem cikorka. Čekanka je oblíbený nápoj především u lidí, kteří dávají přednost zdravému životnímu stylu.

Kořen se používá

na problémy s játry, žlučníkem a ledvinovými a močovými kameny.

List čekanky

je bohatý na vápník, měď a železo. Čaje z listů se mohou použít k léčbě žloutenky, nemocí sleziny a jater, stejně pročišťují trávicí ústrojí, močové cesty a používají se k léčbě kožních onemocnění a ekzémů. Obsahuje hořčiny, které podporují látkovou výměnu, tvorbu žluči a posilují činnost jater, tím ulehčují trávení, má také protizánětlivé účinky, působí žlučopudně, močopudně, vypuzuje ledvinové a močové kameny, používá se na očistu krve.

Probiotické účinky posilují kondici střev a zabraňují vzniku zánětů, infekcí

a nádorových onemocnění. Inulin v tlustém střevě vyživuje zdraví prospěšné mikroorganismy, tím se posiluje imunitní systém. Nízká kalorická hodnota a sladká chuť se dá použít jako sladidlo vhodné i pro diabetiky.

Máte několik dobrých důvodů zařadit tuto modře kvetoucí rostlinku do svého jídelníčku

a denně ji  používat. Pokud si vzpomenete, jak vaše babičky pravidelně k snídani připravovaly meltu, to voňavé a neodolatelné potěšení. Cukrová řepa, kořen čekanky a ječmen. Pražením a smícháním se tyto komodity přetvořily do zdravého a lahodného nápoje. Určitě si babičky neuvědomovaly, že tím, co připravily jako voňavý a lahodný nápoj k snídani, vlastně připravily lék a prevenci onemocnění trávicího traktu pro celou rodinu.  Nezapomínejme, že se cítíme a vypadáme podle toho, co konzumujeme.

Autor: Lenka Kostková