Pálivá paprika preventivně působí proti rakovině a onemocnění cév

Datum článku: 5. 11. 2013

Domovinou této lahodné zeleniny je území střední Ameriky. K zdomácnění papriky došlo pravděpodobně v Mexiku, odkud se pěstování papriky rozšířilo nejprve do okolních zemí - Guatemaly, Bolívie, Chile, Argentiny, Brazílie a později i do USA. Na evropský kontinent se paprika dostala přibližně v 16. století, na naše území pronikla pravděpodobně z Balkánu, kde je dodnes hojně pěstována a oblíbená v tradičních zeleninových jídlech. Dokonce by se dalo říci, že paprika je základem tradiční balkánské kuchyně spolu s rajčaty a olivami. Kdo jezdí na letní dovolené na Balkán, nám dá určitě za pravdu. Kromě toho je paprika tradiční pochutinou i u našich jižních sousedů - v Maďarsku, kde je také základem tradičních jídel - zejména gulášů, polévek či omáček. Přesto, že paprika se v Evropě pěstuje již století, až po druhé světové válce se začalo se šlechtěním nových odrůd, ať už kořeninových nebo zeleninových.

Pálivá paprika preventivně působí proti rakovině a onemocnění cév

U kořeninové papriky je hlavním požadavkem sytost a stálost barviva a obsah kapsaicinu

- dráždivé látky, která jí dodává typickou pálivou chuť. Kapsaicin je také významným bojovníkem v prevenci proti rakovinovým a srdečně cévním onemocněním, čistí dýchací cesty a odpovědný je i za zachování mládí a svěžesti. Pokud chcete podpořit svou imunitu, konzumujte pálivou papriku! Nejvíce kapsaicinu se nachází v placentě plodu, především v chilli papričkách. Dalšími neméně důležitými látkami jsou karotenoidy a vitamíny.

Zajímavostí je, že v paprice se nachází největší obsah vitaminu C

který je několikrát vyšší než u citrusových plodů. Proto se konzumace paprik doporučuje i preventivně během viróz a epidemií. Dobrou zprávou je, že pokud váš žaludek nesnese čerstvou papriku, konzumovat můžete vařenou či opraženou, přičemž vitamín C zůstává zachován. Kromě toho má paprika i vysoký obsah vitamínu B1, B2 a E, které jsou důležité pro nervový systém člověka a ochranu buněk před volnými radikály. Vitamín A. je zase nezbytný pro dobrý zrak a vitamín K se stará o pevnost našich kostí a dobrou srážlivost krve. Vysoký obsah karotenoidů je zase prospěšný pro naši pokožku - pomáhá jí rychleji se opálit, ale přitom dbá o její zdravý vzhled a chrání před spálením kůže.

Nejpálivější jsou kromě chilli papriček špičaté zelené papriky

Pokud nemáte rádi a nedělají vám dobře pikantní jídla, dopřejte si sladkou, červenou nebo oranžovou papriku, které mají vysokých obsah železa, karotenu i vitamínu C. Nejpálivější jsou kromě chilli papriček špičaté zelené papriky. Ostrou chuť však můžeme zmírnit, pokud papriku spaříme vroucí vodou a zbavíte se jadérek. Paprika je výborná nejen do salátů, ale použít ji můžete i do zeleninových polévek. Aby vám nebylo těžko od žaludku, papriku nejprve opražte na másle či oleji, a až potom zalijte vývarem. Skvělou pochoutkou jsou i zapečené papriky plněné sýrem a bylinkami nebo papriková pomazánka, která potěší každou návštěvu.

A na závěr ještě jedna pozitivní zpráva - konzumace papriky zrychluje metabolismus

a tudíž je přírodním spalovačem tuku. Pokud potřebujete po zimě shodit nějaké to kilo navíc, udělejte si paprikové hody! Dopřejte vašemu tělu vitamínovou bombu, která vás nejen zasytí, ale i dobije energií!
 

Autor: Martina Dvořáková