mandarinky, pomeranče, hrozny, melouny. Dnes některé z těchto exotických ovoci míváme i na našich stolech. Jsou to především mandarinky, pomeranče, banány, kiwi a hroznové víno. Samozřejmě, není to na škodu, protože v zimě nikdy není dost vitamínů, protože ani snědením většího množství ovoce se člověk nepředávkuje vitamíny, protože jsou rozpustné ve vodě a jejich nadbytek se z těla vyloučí přirozenou formou.
Ale rozhodně bychom neměli zavrhovat naše domácí druhy. Především proto, že u nás je ještě poměrně dobrá kontrola zdravotní nezávadnosti, a pokud i nemáme doma tyto ovocné stromy, při koupi našich druhů jablek, hrušek či švestek máme poměrně silnou záruku, že jsou nezávadné, nepostříkané pesticidy. Kromě toho, odborníci na zdravou výživu říkají, že člověk by měl jíst to, co roste v jeho zeměpisném pásmu, protože jeho organismus je na to geneticky uzpůsoben.
ale největší užitek bude mít vaše tělo zřejmě z domácích produktů. A je v tom možná i trošku skrytého nacionalismu, proč bychom měli preferovat cizí ovoce a zavrhnout to naše, když je stejně dobré a zdravé. A řekněme si pravdu, i krásné na pohled. Navíc ovoce z domácí sklizně je určitě dozrálé, není odtržené zelené jako například banány, které dozrávají obvykle až během transportu.
Skrývá v sobě bohatou symboliku. Nejdříve to bylo jablko v rukou Evy. Pro svůj kulatý tvar je symbolem věčnosti a moci. Jablko v Kristových rukách představuje vykoupenou Zemi. Je nejoblíbenějším ovocem našich babiček. A kromě symboliky je to i vitamínová bomba.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.