Oleje - proč čištění způsobuje jejich znehodnocení?

Datum článku: 30. 8. 2013

Všechny tekuté oleje jsou z chemického hlediska nenasycené, proto je trávicí šťávy snadněji zpracovávají, pokud nebyly upravené.

Oleje - jejich zpracování a proč čištění způsobuje jejich znehodnocení

Zpracování olejů

Jedlé oleje, běžně prodávané v obchodech, nelze považovat za skutečné přírodní produkty. Kromě čistého panenského olivového oleje se prakticky žádný potravinářský olej nezískává lisováním za studena, ale extrakcí pomocí chemických látek. Mají jasnou barvu a nevýraznou chuť, což je možné dosáhnout pouze "čištěním", tedy odaromatizováním vodní párou, vybělením pomocí odbarvovače, odkyselením louhy a zahuštěním pomocí vodíku. Proces čištění způsobuje z fyziologického hlediska výživy znehodnocení a denaturalizaci z přírodní potraviny se tak stane zdroj prázdných kalorií.

Přirozené oleje lisované za studena bez extrakčních látek si zachovávají nejen

svou energetickou hodnotu (kalorie), ale obsahují i mnohé ochranné látky rozpustné v tucích, jako například:
• provitamin A a D, vitamin E a F
• fosfolipidy (lecitin)
• aromatické substance
• přírodní barviva

Průmyslovým zpracováním se většina těchto látek, nezbytných pro trávení tuků,

jejich absorpci ve střevech a přeměnu (hlavně v játrech), odstraní. Kromě ztráty vitamínů se ztrácí i lecitin, nezbytný buněčný komponent, úzce svázaný s nenasycenými mastnými kyselinami, který se nachází v nerafinovaných olejích. Lecitin udržuje biologickou rovnováhu
v nervových buňkách a zasahuje i do procesu krvetvorby a syntézy bílkovin v buněčných jádrech.

Autor: Lenka Kostková