Nápoje je třeba vybírat neslazené

Datum článku: 18. 6. 2013

Sladké nápoje mají devastační účinky na zdraví. Oblíbené sladké nápoje způsobují obezitu, alergie a jsou pohromou pro zuby, a to už od předškolního věku, tvrdí odborníci. Džusy by se neměly pít v koncentrované podobě, ale ředěné vodou.

Nápoje je třeba vybírat neslazené

Slazené nápoje vedou k obezitě, kazivosti zubů a mohou vyvolávat i alergie,

protože řada těchto nápojů obsahuje konzervační látky, barviva a aromata. Pediatři a zubaři proto doporučují dávat dětem čistou vodu, neslazené ovocné čaje a od tří let i minerálky.

Výsledky průzkumu jsou šokující a vysvětlují částečné poznatky pediatrů

o vzestupu obezity, alergií a zvýšené kazivosti zubů. Vliv sladkých nápojů na zvýšenou kazivost zubů potvrdil prezident České stomatologické komory. Na souvislost s výskytem alergií poukazují i dětští lékaři. Děti by si neměly zvykat na sladké nápoje, a doporučuje se je ředit nebo nahradit neslazenými ovocnými a bylinkovými čaji. U dětí se po barevných limonádách objevují vyrážky, což se však může stát i po džusech z čerstvého ovoce, a proto je třeba džusy ředit.

Půl litru slazeného nápoje obsahuje tolik cukru jako polovina tabulky

čokolády nebo 6 až 12 kostek cukru. Dítě zvyklé na tyto cukerné nápoje nechce ovoce, protože se mu zdá v porovnání se sladkou limonádou kyselé. Přichází tím o významný zdroj vitamínu C. Namísto slazených sycených nápojů je dobré kupovat nápoje s vysokým podílem ovoce, především stoprocentní džusy, které je však třeba ředit vodou. Neobsahují umělá sladidla a konzervační látky a je v nich významný podíl vitamínu C, který může být v některých rodinách jediným zdrojem vitamínu C ze stravy.

Džusy vedle cukrů obsahují také kyseliny a nadměrná konzumace džusů vede nejen ke kazivosti zubů,

ale i naleptávání skloviny. V zemích, kde je vysoká spotřeba džusů, je to častý problém.

Pokud lze něco doporučit, tak je to čistá voda

Ideální pitný režim by měla tvořit z poloviny čistá voda, z 25 procent by ho měly tvořit ředěné stoprocentní džusy, 20 procent neslazené ovocné a jiné čaje a zbytek přírodní a minerální vody, z kterých organismus získává potřebné minerální látky.
 

Autor: Martina Dvořáková