Nadměrné množství bílkovin ze stravy organismus nevyužije a následně mu škodí

Datum článku: 23. 10. 2013

Pozor na nadměrné množství bílkovin! Tělem nevyužité způsobují produkci škodlivých dusíkatých látek. Ty se pak hromadí v organismu. Nejsou svaly jako svaly. Je třeba si uvědomit, že nejste kulturisté, kteří chtějí nabrat co nejvíce svalové hmoty. Čím více naberete, tím jste těžší. Platí i zejména u zvýšené konzumace cukrů a tuků a následném ukládání tuku v těle. Je třeba v tom najít rovnováhu. Proto je důležité dodržet správný poměr tuků, cukrů a bílkovin.

Nadměrné množství bílkovin ze stravy organismus nevyužije a následně mu škodí

Nejsou svaly jako svaly - sportovec má být silný, ale lehký!

Každá bílkovina má svou hodnotu. Váš příjem bílkovin by měly z poloviny tvořit živočišné bílkoviny, aby mělo tělo k dispozici kompletní " stavební kameny  ". Živočišné bílkoviny totiž obsahují všechny aminokyseliny, které potřebujete. Rostlinným však některé chybějí. Nejlépe na tom je sója, chybí ji jen jediná aminokyselina.

Sója

Sója v syrovém stavu obsahuje vysoké procento bílkovin. Dále obsahuje lecitin ( fosfolipid) . Ten je " potravou " pro mozek ( zlepšuje paměť a duševní výkon ). Má také schopnost povzbuzení regenerace po sportovním výkonu ( doba svalového zotavení může být zkrácena až na jednu třetinu ) . Snižuje opotřebení kloubů a zmírňuje jejich bolest. Snižuje hladinu cholesterolu a odbourává tuky. V sóji také najdeme isoflavony, které udržují zavápnění kostí. Finančně nejlepší alternativou je konzumace syrového sójového granulátu, vyrobeného ze sójové mouky ( koupíte ho běžně v potravinách ). Například můžete pár polévkových lžic přidat do ovesných vloček nebo müsli.
 

Autor: Martina Dvořáková