čili karotenu. Kromě něj je bohatá i na vitamíny B, C, D, E a K, z minerálů jsou to vápník, hořčík, železo, fosfor, křemík a síra. Za lahodnou chuť mrkve je odpovědný vysoký obsah sacharidů, který se během zrání a růstu mrkve postupně snižuje.
Půst s mrkvovou šťávou v průběhu 1 anebo 2 dní je velkou detoxikační terapií jater. Větší množství vitamínu A - karotenu se uvolňuje při konzumaci upravené mrkve. Při strouhání to je 36 % , při tepelné úpravě až 60 % , při konzumaci celé syrové mrkve je to jen 5 % . Do čerstvé mrkvové šťávy je třeba vmíchat lžičku panenského oleje, díky kterému se karoten v těle lépe využije. Panenský olej vmícháváme i do různých čerstvých salátů s obsahem mrkve právě z již zmíněného důvodu.
Z kosmetického hlediska je mrkev nejlevnější zkrášlující prostředek. Pití mrkvové šťávy se doporučuje i kuřákům, protože vitamin A blokuje působení benzpyrenu, což je karcinogenní látka nacházející se v tabákovém kouři.
proto může být používána k léčení jeho nedostatku v těle, působí pozitivně při slabozrakosti. Předchází vzniku nádorů dýchacího systému. Mrkvová šťáva je bohatá i na vitamíny: B1, B2, B6, D, F, E, K, PP. Díky obsahu pektinů působí proti skleróze, snižuje cholesterol a tuky v krvi. Podle lidového léčitelství může mrkvová šťáva zvyšovat pohlavní pud.
zachovává strukturu a pevnost kostí a zubů, je posilujícím a vitalizujícím prostředkem, protože chrání naše nervy. Zvyšuje odolnost vůči infekčním onemocněním - zánět mandlí, chřipka a jiné onemocnění. Působí proti tvorbě vředů a jiných otoků, zlepšuje kvalitu mléka kojících žen, je vhodná při různých dietách. Obsahuje látky, které zabraňují vzniku kožních onemocnění - vitiligo, vysoušení pokožky. V trávicím traktu vytváří optimální prostředí, které pomáhá při léčbě nemocí a poruch tlustého střeva. Je vhodná jak k prevenci před nádorovými onemocněními a také ji je třeba pít i během léčby.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.