Mléko zvyšuje imunitu i lidem, kteří trpí jeho intolerancí

Nejen v Čechách přibývá lidí, kteří trpí intolerancí laktózy. Proto lidé vyřazují mléko ze svého jídelníčku. Ale na druhou stranu, mléko obsahuje důležité vitaminy a minerály, které účinně posilují imunitu. Tady nastává dilema, zda se vzdát prospěšných látek, které mléko obsahuje nebo podstoupit trávicí obtíže? Dobrou zprávou je, že si mléko můžeme dát všichni, jen ti s intolerancí musí přibrat pomocníky z lékárny.

mléko, imunita, zdraví, intolerance laktózy

Obranyschopnost organismu

Během chladných podzimních dnů je obzvláště důležité posilovat obranyschopnost organismu. Stoupá nemocnost dospělých i dětí. Sychravější počasí přináší s sebou virózy, které se mohou při nedostatečné imunitě často opakovat. Je proto třeba zajistit dostatečný přísun vitaminů a vápníku na udržení zdraví, nejlépe z běžné stravy. Právě mléko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku. Obsahuje i mléčný cukr, tzv. laktózu, který je výborným zdrojem energie. Vápník potřebný pro zdravé zuby a kosti, zinek, vitamin D, B2 a vitamin A. Epidemiologické studie Výzkumného ústavu výživy však zjistili, že pouze 43% dětí pije mléko denně, 12% nepije mléko vůbec a ostatních 45% jen nepravidelně. Doporučená dávka se přitom rovná 2 - 3 sklenicí denně. Lidé, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy to mají rozhodně těžší. Ale i oni mají možnosti, jako mléko a mléčné výrobky nevyřadí ze svého jídelníčku.
 

Pomocníci z lékárny

Mléko obsahuje mnoho vitaminů a v podzimním období je jeho pravidelné pití důležité pro dospělé, ale zejména pro děti. Pro lidi, kteří trpí intolerancí laktózy existují doplňky ve formě kapek a tabletek, které umožňují trávení mléčných výrobků. Naštěstí jsou dostupné také v našich lékárnách a v obchodech se zdravou výživou. Považujeme za důležité o těchto možnostech informovat, protože počet lidí s těmito potížemi narůstá. To lékaři radí lidem, kteří mají problémy související se špatným trávením mléčného cukru. Poruchou trávení mléčného cukru trpí již každý pátý Čech. Příčinou onemocnění je nedostatečná produkce enzymu laktáza, který štěpí mléčný cukr. Lidé s touto diagnózou by se zbytečně vyhýbali zdravým mléčným jídlům, když si mohou pomoci doplňky (např. kapky s enzymem laktáza štěpící mléčný cukr), které laktózu rozloží. 

 

 


Podobné články


Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Mléčné výrobky konzumujte v přiměřeném množství, ale těm nízkotučným se raději vyhněte!

Konzumace nízkotučných potravin nevede k tolik vytoužené změně hmotnosti. Přesto si to musela většina z nás...
více...

Citrony posilují imunitu, brání stárnutí a růstu chloupků

Na citrony si většinou vzpomeneme s příchodem chladnějších dnů a lehkých nachlazení ze změny počasí. Ale...
více...

Mandle účinně bojují proti stresu a nadváze

Máte rádi mandle? Pokud na ně nejste alergičtí a dopřáváte si jen občas, zkuste je zařadit mezi své top...
více...

Jak vybrat smoothie mixér?

Smoothie jsou chutné a hlavně zdravé, mixované nápoje. K jejich hotovení se používají speciální mixéry, které...
více...

Melounová polévka - zdravé letní osvěžení

Většina z nás nemá v létě na teplou polévku ani pomyšlení. Ale na druhou stranu, když není polévka, oběd...
více...

Hummus je výborná a zdravá pomazánka, kterou si snadno vyrobíte i doma

Kupujete zdravou pomazánku s poněkud šíleným názvem hummus? A co zkusit domácí, která má více vitaminů...
více...

Potraviny, které vynechte ze zdravého jídleníčku

Jsou chutné, jsou téměř všude a jen těžko se jim odolává. Bílá mouka, margarín a umělá sladidla ale patří...
více...

Jak vhodně kombinovat potraviny, abychom svému tělo neškodili?

Člověk, žijící v 21.století trpí onemocněními, na jejichž vzniku se nesprávná strava podílí vysokým...
více...

Quinoa - příloha, která je zařazena mezi nejzdravější plodiny světa

My, Češi, dáváme přednost knedlíkům a bramborám, Italové těstovinám a lidé v Jižní Americe zase hojně...
více...