Mléko, ano či ne? Kravské nebo kozí?

Datum článku: 10. 10. 2013

O mléku se už toho napsalo a napovídalo dost. Běžní lidé, ale i ti z řad odborníků přelétávají mezi dvěma protipóly: Ano či ne? Je pravdou, že mléko samo o sobě je pro lidský organismus naprosto přirozené. Vždyť je to první pokrm, který po narození ochutnáme, a nikdo z nás neprotestuje, jedině, že máme málo a chceme více!

Mléko, ano či ne? Kravské nebo kozí?

Mléko je pro náš život nezbytné, na to odborníci na výživu upozorňují stále více

Statistiky totiž ukázaly, že pijeme stále méně mléka, a to i děti, pro které má konzumace mléka a mléčných výrobků klíčový význam. Mléko obsahuje množství vitamínů, zejména však vitaminy E a A, potřebné pro dobré fungování zraku, růst a kvalitu vlasů a nehtů a odolnost vůči infekcím.

Minerály vápník a fosfor jsou zase důležité pro růst a pevnost kostí a zubů

Při nedostatečném množství vápníku se kazí zuby, dochází k řídnutí kostí a následně osteoporóze , na kterou jsou náchylné zejména dívky.

Kromě vitamínů a minerálů v mléce najdeme i bílkoviny obsahující aminokyseliny

potřebné pro správný vývoj a fungování organismu. Součástí mléka je i mléčný cukr laktóza, který je podstatným zdrojem energie , ovlivňuje činnost mozku a celé nervové soustavy a reguluje tělesnou teplotu i střevní mikroflóru.

Kdo by se měl mléce vyhnout?

Jednoznačně alergici. Jak u dětí , tak i u dospělých existuje nesnášenlivost na laktózu , projevující se nadýmáním, bolestmi v břiše, křečemi a průjmem. Tímto typem alergie trpí až 14 procent populace včetně dětí. Ani tito lidé se však nemusí vyhnout mléku úplně. Kvašením se totiž laktóza rozkládá,  a proto mohou klasické mléko nahradit acidofilním mlékem, jogurty a sýry. Některé internetové stránky potvrzují informaci, že jelikož mléko je silným alergenem, může být v době alergií nebezpečné i pro ty, kteří právě netrpí alergií na mléko či laktózu.

Kravské či kozí ?

Většina populace konzumuje kravské mléko, které je i nejvíce dostupné na našem trhu. Pro ty, kterým je po konzumaci kravského mléka těžce, a vyskytnou se u nich již zmíněné zdravotní problémy může být náhradou mléko kozí.  Jeho dostupnost a prodej je u nás zatím v plenkách oproti jiným zemím, například Řecku či Kypru, kde se kozy chovají ve velkém právě na mléko a kvalitní a chutný sýr. Kozí mléko je oproti kravskému snadněji stravitelné, má však odlišnou a výraznou chuť i vůni. Vhodné je i pro lidi trpícími různými kožními chorobami a extrémy.

Při konzumaci kozího mléka se však mějte na pozoru a ověřte si dodavatele

Ve většině případů se jedná o malé chovatele, a mléko může obsahovat různé choroboplodné zárodky. Ty mohou být částečně zničeny při převaření, proto je důležité, aby touto fází mléko prošlo. Totéž platí i pro ovčí mléko. Z něho se vyrábí také tolik opěvovaná žinčice nebo chutný ovčí sýr, oblíbený zejména jako součást salátů.

Nuže, pokud mléko nepijete, měli byste!

A pokud ho nemusíte, dejte si denně jogurt, sýr či jogurtový nápoj. Rozhodně je to lepší než nic.

Autor: Lenka Kostková