Statistiky totiž ukázaly, že pijeme stále méně mléka, a to i děti, pro které má konzumace mléka a mléčných výrobků klíčový význam. Mléko obsahuje množství vitamínů, zejména však vitaminy E a A, potřebné pro dobré fungování zraku, růst a kvalitu vlasů a nehtů a odolnost vůči infekcím.
Při nedostatečném množství vápníku se kazí zuby, dochází k řídnutí kostí a následně osteoporóze , na kterou jsou náchylné zejména dívky.
potřebné pro správný vývoj a fungování organismu. Součástí mléka je i mléčný cukr laktóza, který je podstatným zdrojem energie , ovlivňuje činnost mozku a celé nervové soustavy a reguluje tělesnou teplotu i střevní mikroflóru.
Jednoznačně alergici. Jak u dětí , tak i u dospělých existuje nesnášenlivost na laktózu , projevující se nadýmáním, bolestmi v břiše, křečemi a průjmem. Tímto typem alergie trpí až 14 procent populace včetně dětí. Ani tito lidé se však nemusí vyhnout mléku úplně. Kvašením se totiž laktóza rozkládá, a proto mohou klasické mléko nahradit acidofilním mlékem, jogurty a sýry. Některé internetové stránky potvrzují informaci, že jelikož mléko je silným alergenem, může být v době alergií nebezpečné i pro ty, kteří právě netrpí alergií na mléko či laktózu.
Většina populace konzumuje kravské mléko, které je i nejvíce dostupné na našem trhu. Pro ty, kterým je po konzumaci kravského mléka těžce, a vyskytnou se u nich již zmíněné zdravotní problémy může být náhradou mléko kozí. Jeho dostupnost a prodej je u nás zatím v plenkách oproti jiným zemím, například Řecku či Kypru, kde se kozy chovají ve velkém právě na mléko a kvalitní a chutný sýr. Kozí mléko je oproti kravskému snadněji stravitelné, má však odlišnou a výraznou chuť i vůni. Vhodné je i pro lidi trpícími různými kožními chorobami a extrémy.
Ve většině případů se jedná o malé chovatele, a mléko může obsahovat různé choroboplodné zárodky. Ty mohou být částečně zničeny při převaření, proto je důležité, aby touto fází mléko prošlo. Totéž platí i pro ovčí mléko. Z něho se vyrábí také tolik opěvovaná žinčice nebo chutný ovčí sýr, oblíbený zejména jako součást salátů.
A pokud ho nemusíte, dejte si denně jogurt, sýr či jogurtový nápoj. Rozhodně je to lepší než nic.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.